Manifestgalan 2011

Manifestgalan 2011 hölls ikväll på Nalen i Stockholm. 18 priser delades ut och 520s Victor Lundmark var på plats för att bevittna tillställningen.

Årets Singer/Songwriter: The Tallest Man on Earth, Foto: Victor Lundmark/520

Kristian Matsson, mer känd som The Tallest Man on Earth, tog hem priset som Årets Singer/Songwriter. Han gick dock miste om utmärkelsen Årets Live (föga överraskande tilldelades priset Robyn som dessvärre inte kunde medverka på galan). I sitt tacktal hyllade Kristian samarbetet med Amanda Bergman (Hajen, Idiot Wind). Han sa också att de tidigare galor han besökt var fruktansvärt otrevliga i jämförelse med Manifest.

Årets Pop: Anna von Hausswolff, Foto: Victor Lundmark/520

I stenhård konkurrens med bland andra Sincerely Yours-giganterna JJ och CEO lyckades sköra Anna von Hausswolff knipa åt sig blytunga Årets Pop! Hon passade på att tacka alla som hjälpt henne på vägen mot denna framgång.

Årets Osignade: Katakomb, Foto: Victor Lundmark/520

Nästa vecka ska vi intervjua Katakomb och redan nu fick vi hjälp med ett riktigt trevligt samtalsämne, Göteborgarna gick nämligen och vann kategorin Årets Osignade för ett antal utmärkta låtar man bland annat kan lyssna på här. En av bandmedlemmarna kom för att hämta priset, de resterande killarna skickade en videohälsning inspelad i västkuststaden. På onsdag kommer hela bandet till Stockholm för att spela på Lilla Hotellbaren.

Årets Hårdrock/Metal: Ghost, Foto: Victor Lundmark/520

Kvällens roligaste videohälsning kom från Ghost, vinnare av Årets Hårdrock/Metal. Efter en lång inledande tystnad tog bandets frontfigur Papa Emeritus I till orda med frasen ”Vi vill tacka livet…”. Den 13 maj kan du se bandet spela på Strand!

Micke Wranell, Foto: Victor Lundmark/520

Kvällens konferencier hette Micke Wranell och tycktes vara på lysande gott humör mest hela tiden. En annan glad person var Johan T Karlsson (Familjen) som utsågs till Årets Textförfattare! Ett smart val.

Årets Rock: The Bear Quartet, Foto: Victor Lundmark/520

The Bear Quartet var aktiva musiker redan innan jag föddes och bara det borde vara värt ett pris. Denna kväll vann de kategorin Årets Rock. I sitt tal tackade de ”alla som inte röstade på Sverigedemokraterna” till publikens stora jubel. De vann priset framför Dundertåget, Pascal och Bad Hands.

Detta var ett urval av kvällens vinnare, läs om fler på Dagens Nyheters hemsida eller Kulturbloggen.