#40 — Moder Jord

Jorden, sett från Apollo 17 den 7e december 1972.

Vi bor på en planet, som ni kanske vet. Jag ska inte göra som jag brukar göra och predika om hur vi sliter ut den på ett ohållbart sätt, det är ju inte det det handlar om, utan det är helt enkelt så att vi idag har valt att tillägna hela lista #40 till vår planet. Öppna veckans lista med Spotify!

Dreaming of Another World – Mystery Jets spotify

Man kan drömma om en bättre värld, en roligare värld, en fredligare värld, en värld där fler tänker som du själv, en värld där alla tycker olika, en värld mer anpassad för de yngre, en värld mer anpassad för äldre, en värld som är platt, en värld som är rund. Och ibland räcker det att bara drömma om en annan värld i största allmänhet. Mystery Jets släppte 2010 ett älskvärt album som får i alla fall mig att trivas alldeles utmärkt med den värld jag lever i just nu.

Haiti – Arcade Fire hypemachine

Moder Jord kan vara en selektiv mobbare under sina dåliga dagar. Under en längre tid har hon terroriserat Haiti och vi ser dagligen nyhetsbilder på människor som genomlider svårigheter vi inte ens kan fantisera om. På sitt debutalbum publicerade Arcade Fire en mycket vacker låt om Haiti och med hjälp av den riktar vi våra medkänslor mot de delar av jorden som inte får den respekt och den värdighet de förtjänar! (Bör tilläggas att Arcade Fire samlar in massa pengar till Haiti, de skriver inte bara sånger).

Oceans and Streams – The Black Keys spotify

Fatta vad mycket torra människor man skulle möta om jorden saknade vatten (WOOOOHOOO! ORDVITS!). Alltid lika coola The Black Keyes sjunger här om ”Oceans and Streams” och det passar ju alldeles utmärkt till veckans tema. Vår hemplanet består av en himla massa vatten, så det finns en hel del ”Oceans and Streams” att ta med i beräkningarna. Och det är ju inte helt fel att paketera in det hela i skönt jammande gitarrer så att säga.

Desert Song — Edward Sharpe & The Magnetic Zeros spotify

Man säger bandnamnet, och få förstår vad man talar om. Man försöker med låtnamnet, och medan vissa förstår vad man talar om ger andra en spydig kommentar om att det var ”ett ovanligt låtnamn, duh”. Till sist försöker man, trots en fasta princip om att undvika det ända sen dess att ens röst mer eller mindre misshandlades till oigenkännlighet under målbrottet, att nynna på Home. Då är det inte många som inte förstår vad man talar om. Nu fungerar det inte riktigt att nynna, och fokus ska denna gång inte ligga på Home, utan på Desert Song — en av flera briljanta låtar från bandets debutplatta Up From Below. Svaret på frågan vad denna låt har med vår planet att göra finner du i låttiteln.

Basic Instructions Before Leaving Earth — GZA/Genius feat. Killah Priest spotify

Vi fortsätter med det där med hip-hop från 90-talet. Vi (Läs: Jag – Klas) fick helt enkelt inte nog förra veckan. Denna gång får låten helt enkelt hamna på listan för att den, kort och gott, heter Basic Instructions Before Leacing Earth. Mer uppenbart kan det inte bli.

Mathematics — Mos Def spotify

”Vafan, vad har den här skiten på listan att göra?!” – Låt mig börja med att rätta dig. Detta är inte skit. Detta är fantastisk hit hop av en fantastisk hip-hopare och skådespelare. ”Happ, vad har han spelat i för skit då?” – Låt mig fortsätta med att rätta dig. Filmen som gör att han får vara med här är inte skit — visst är den kanske inte lika bra som boken, men den duger. Filmen är Liftarens Guide Till Galaxen. Ni vet den helflippade historien om Arthur Dent som, via sin vän Ford Perfect (MOS DEF!!) får reda på att jorden kommer gå under? Mer än så ska jag inte säga, för jag vill inte spola en sevärd film för er. Bra hip-hop, bra skådis.

Cloud of Unknowing — Gorillaz feat. Bobby Womac & sinfonia ViVA spotify

En av de lugnare låtarna från Gorillaz senaste fysiska album Plastic Beach. Vi tolkade helt enkelt låttiteln som en del av jorden, ni vet de där fluffiga sakerna i himmlen. Att låten har mer substans än så kan vi bortse ifrån. (Nej, de sjunger inte om moln.)

All Along the Watchtower — Träd, Gräs och Stenar spotify

Under det tidiga sjuttiotalet dog den renodlade hippierörelsen ut till förmån för proggarna; gamla hippies som flyttat ut på landet för att äta sönderkokta grönsaker ihop med nittio andra familjer och tala om diktaturer in på småtimmarna till sörplandet av rödvin. Man lärde sig att älska naturen och lät all kroppsbehåring härja fritt. Det bästa som kom ut av denna rörelse var förmodligen Träd, Gräs och Stenar: ett progressivt rockband med en fäbless för amerikansk rockhistoria och som gjorde några av världens bästa covers. Man skrev även egna låtar som ”in kommer Gösta”. Det kortlivade bandets förmodligen bästa cover var den på Bob Dylans ”All Along the Watchtower”.

Mother of the Earth — The Gun Club spotify

The Gun Club var ett riktigt rockband som under de verksamma åren på åttiotalet gav de ut mängder av tidlösa rockklassiker. Ändå har låtskrivaren och sångaren Jeffrey Lee Pierce erhållit oförtjänt lite uppmärksamhet för sin nattsvarta och mörka röst. De flesta känner förmodligen mest igen hans namn ifrån Thåströmlåten ”Ingen sjunger blues som Jeffrey Lee Pierce” på albumet Skebokvarnsvägen 209.  Denna låt angriper på ett direkt sätt veckans tema på moder jord. Titta bara på låttiteln!

Visa Vid Vindens Ängar — Håkan Hellström spotify

Visa Vindens Ängar handlar om fåfänga försök att skriva en vacker visa, men även om skön natur och vackra landskap. När denna sång sjöng av Håkan Hellström på 2000-talet hade den figurerat i flera svenska sammanhang sedan Mats Paulson skrev den 1966. Det är ganska klyschigt, men i Sverige är det viktigaste, det som håller oss vid liv, sommaren och vidare längtan efter denna stundande sommar. Ingen komposition beskriver denna, nästintill religiösa längtan efter en årstid, på ett bättre sätt än denna låt. Håkans spräckliga röst gör den dessutom ännu mer fysisk och känslosam.