Khoma på Debaser Medis

Khoma, Debaser Medis 2011, Foto: Victor Lundmark/520

Att fotomodeller är sjuka ideal för tonårsflickor råder det inga tvivel om. Under 2011 misstänker jag att vi kommer få ett liknande problem vad gäller landets rocksångare. 30-åriga män som kollapsar under sin strävan mot att efterlikna Jan Jämte, frontman i hyllade (och Grammis-nominerade) Khoma. Han sparkar i luften med en vighet som hör hemma på Cirkus, springer från scenens ena hörn till det andra flera gånger för att kasta sig ner på huk och sjunga mitt framför ansiktet på precis alla, han slänger sig handlöst efter en tamburin för att i nästa sekund inse att han inte behöver den i låten de spelar, han gungar överkroppen fram och tillbaka likt en gungbräda med jetmotor. Till råga på allt orkar han dessutom le mellan varje låt. Tillslut har norrlänningen värmt upp Debaser så till den grad att jag börjar tveka på om det kommer finnas någon snö kvar utanför byggnaden när det är dags att bege sig hemåt.

Khoma är Grammis-nominerade i kategorin Årets Hårdrock men känns, till skillnad från många andra inom genren, inte särskilt tillgjorda eller sentimentala. Det är mindre rockklyschigt och mer ”Nu kör vi!”. En inställning som gjort att de klarat av det omöjliga: att älskas av både fans och kritiker. Det skadar ju inte heller att de producerar utmärkta låtar som ”Army of One” och ”Osiris”.

Bandet förtjänar alla lovord. Konserten på Debaser är inget undantag. De hade gärna fått hålla på någon timme till, tveksamt om Jan Jämte skulle klara av det med livet i behåll dock. Klicka på ”Läs resten av detta inlägg” för att se bilder från konserten.