#38 — Inte så himla högt!

Veckans lista, är likt den från dagen efter Popaganda i år, en lista med enbart lugna låtar. I sommras var det för att vi var trötta, och så är det även denna gång. Då var det för att vi hade jobbat ungefär 48 timmar i streck, och idag är det för att Sveriges partyhelg nummer ett lider mot sitt slut. Nyår, men den idiotiska traditionen om att fylla kroppen med flytande droger tills man däckar har ofta den mörka baksidan att man ligger halvt medvetslös i två dygn efteråt. Öppna veckans lista med Spotify!

Ain’t Blues too Sad — Roky Erickson & Okkervil River spotify

Det finns en viss typ av musik som känns mer som musik än vad annan musik i regel gör. Detta fenomen är faktiskt inte så konstigt och invecklat som det ser ut i denna, efter julledigheten, insnöade text. Jag menar, tänk Roky Erickson med sin raspiga röst framföra vad som närmast kan beskrivas som en gammal amerikansk folkvisa. Tidlöst och vackert.

On Tour With Zykos — Okkervil River spotify

Mera Okkervil River! Denna gång utan Roky. Bandet har begåvats med en av världens främsta låtskrivare i form av Will Sheff och det är få personer jag har sådan tilltro till vad gäller lugna låtar att helt sjunka in i. Stundtals dramatiskt, ibland bara väldigt behagligt.

The Waiting Song — Hurricane Bells spotify

Det dåliga med Twilight-filmerna är handlingen, det bra är musiken. Hurricane Bells bidrog med sin ”Monsters” till New Moon och det var där jag upptäckte bandets ljuva toner. Till veckans lista lånar vi deras ”The Waiting Song” för att den helt enkelt är så lugn och finstämd. Musik att somna till, musik att vakna till, musik som på ett harmoniskt vis sänker din puls. God natt.

Hurt — Johnny Cash spotify

Bland det sista Johnny Cash gjorde innan han, så att säga, trillade av pinn var att spela inte det klockrena albumet ”American IV: The Man Comes Around” där han tolkar diverse artister med diverse låtar. Bland andra så hör vi Depeche Modes Personal Jesus och Hurt, som ursprungligen är en Nince Inch Nails-låt. Hela albumet är relativt lugnt och ruskigt bra, så klicka vidare och lyssna på!

La Femme D’argent — Air spotify

Den mjuka softpop som franska Air producerar är så lugn och bekväm att den gränsar till loungemusik. Det är mjuka ljudvågor som stillsamt slår in över en instrumental strand, det är smekande gitarrslingor och drömska loopar som vaggar in lyssnaren i en tillsynes evig solnedgång.  Air är ljudexperter och istället för att pressa in sång i denna låt får ljudet tala; varje ton och slinga, fylld av känslor och färger.

The World is Yours — Nas spotify

Ansedd som den kanske bästa hiphoplåten någonsin är denna tidiga 90-talssingel ett säkert kort. Det är tillbakalutat, en aning egocentriskt och vackert. Beatet är lika kompakt som jointen i Nas mun och den rappa texten gifter sig friktionsfritt med refrängen, signerad legendaren Pete Rock.

Sweet Jane — Velvet Underground spotify

Mästaren av coolness, d.v.s. Lou Reed, ska givetvis representeras på denna lista. Sweet Jane skrev han till VU-skivan Loaded 1970, och den skulle komma att bli en av bandets mest uppskattade låtar. Reed har redan från början en röst som är som skapt för ”Nu tar vi det jääävligt lugnt-låtar” och på ”Sweet Jane” ges den talangen fritt spelrum. Kompet är även det genialt i sin enkelhet; ett stillsamt trummkomp och en glirig gitarr.

Tram 7 to Heaven — Jens Lekman spotify

Sällan är det så tydligt som i introspåret till Jens Lekmans debutalbum ”When i Said I Wanted To Be You Dog” att någon kommer från Göteborg. Han sjunger om att ta spårvagnen till himelen. Visserligen är det så att även Stockholm har en spårvagn, vars nummer råkar vara just nummer 7, men med tanke på Lekmans ursprung så verkar det föga troligt.

Dust On The Ground — Bombay Bicycle Club spotify

I Victor L.s recension av ”Flaws” blev albumet totalsågat. Titeln på recensionen blev ”Flaws – ett album med brister”, och detta var en otroligt effektiv sammanfattning av vad hela recensionen sa. Även denna låt grillas och han sade att det var ett otroligt blekt album jämfört med debuten. Besviken över något som inte levde upp till förväntningarna gav han albumet en tvåa. Jag själv (Klas) skulle, så här några månader senare, ge albumet ett högre betyg, men det var verkligen inte vad jag förväntade mig när det kom.

Tyst nu — Säkert! spotify

Sista spåret i Säkert!s kritikerrosade uppföljare Facit är… Lugn. Och mysig. Och deppig. Och sorglig. Och väldigt, väldigt bra. Efter ett album som innehåller så mycket fart med låtar som Dansa, fastän och köttet är svagt knyter Annika Norlin ihop det hela på ett mästerligt sätt och låter albumet ”vila” i ens huvud i några sekunder innan man drar igång det igen.