#35 — Årets låtar

2010 har bjudit på många mindre bra låtar, många bra låtar, många fantastiska och många urusla låtar. Många som inte har slagit igenom, många som har. Och det är dessa sistnämnda låtarna, de som slagit igenom, vi ska kombinera med kriteriet om fantastiska låtar och langa ut en lista med. Vi ger vad som förmodligen är årets bästa låtar.

The Suburbs — Arcade Fire the hypemachine

Detta var året då världens bästa band gjorde världens bästa låt. Att det funnits musik innan ”The Suburbs” är något jag, för att citera Carl Bildt, ”håller för högst osannolikt”. Win Butler, ett piano, lite stråkar och en saga om att växa upp i förorternas villaidyller var från första början en magisk och oslagbar kombination. Arcade Fires efterlängtade tredje album var kanske ännu starkare än vad man hade kunnat hoppas på och har dessutom till sin fördel att det inleds med årets förmodligen bästa låt.

Tallest Man On Earth, Södra Teatern 2010. Foto: Adrian Pehrson/Rockfoto.nu

King of Spain — The Tallest Man on Earth the hypemachine

Det gör så ont när biljetter tar slut. När det stod klart att The Tallest Man on Earth skulle gästa Södra Teatern på Södermalm i Stockholm tog biljetterna till både föreställning ett och två, samtliga pressplatser samt potentiella intervjutillfällen slut innan någon ens hunnit säga ”Dylan-inspirerat”. Alla, såklart inklusive oss på 520, ville få en glimt av han som utger sig för att vara världens längste man. Med det ena otroliga spåret efter det andra lyckades Kristian Matsson (som han egentligen heter) genom sitt album ”The Wild Hunt” inte bara trollbinda hela Stockholm utan även en stor del av USA. Sedan blir det ju inte sämre av att ”King of Spain” är årets förmodligen bästa låt.

O.N.E — Yeasayer spotify

”Bra val” sa kvinnan bakom disken i skivbutiken när jag slutligen nådde kassan för att betala mitt exemplar av ”Odd Blood”. Sällan har det väl funnits så mycket sanning i ett simpelt försäljningsknep. Med sitt andra album fick Yeasayer visa en hel värld hur man ska experimentera med genres om man nu ändå ska göra det ordentligt. De sjöng stämmor genom bordsfläktar, hyllade indianhövdingar och blandade afrikansk folkmusik med toppmodern electronica. Och så mitt i allt det där dök ”O.N.E” upp, årets förmodligen bästa låt.

Luminary Ones — Rebecca och Fiona youtube

Brudarna producerar, fixar&trixar, sjunger och dj:ar. Själva. I ett samhälle där Spotify är en självklarhet och tillgången till gratis musik inte längre känns som en lyx förvånas jag lite över att tjejerna fångade hela landet med storm, trots att de inte finns på spotify. Det är underbart, spelas på varje klubb och var sommarens soundtrack för mig tilsammans med hela Sverige. Rebecca och Fiona levererar årets förmodligen bästa låt.

Det var jag — Familjen spotify

Johan T Karlsson – eller Familjen – spelades konstant under 2007. Nu är det 2010 och musiken spelas fortfarande konstant. Han är grym live, han snackar skånska, är söt och han har dessutom öppnat nya dörrar inom elektropoppen. Kan vi annat än älska honom och låten som spelats varm under året? Det var jag med Familjen är förmodligen årets bästa låt.

I Didn’t See It Coming — Belle & Sebastian spotify

En enorm kärlek för detta band har vuxit hos mig, helt och hållet tack vare denna låt. När ett band spelat länge, så som Belle & Sebastian har, så blir det väldigt svårt att ”lära känna” bandet om man inte hört dem så mycket tidigare. Nytt material skapar ofta en ”portal” till att lära känna bandet mer – och det är på detta sätt jag lärt känna dessa skottar. Den här låten väckte intresset för ”Write About Love”, vilket är ett av årets bästa album. I Didn’t See It Coming är förmodligen årets bästa låt.

Radioactive — Kings of Leon spotify

Okej, jag erkänner. Ingen idé att förneka det. Jag älskar det mesta Kings of Leon gör. Det är helt enkelt något med det som skriker till mig att ha en villkorslös kärlek för det. När Radioactive släpptes och det meddelades att ett nytt album var på gång gick jag i gasen totalt, och nu är albumet och låten så pass sönderlyssnat att någon borde ringa Amnesty och anmäla mig för det jag gjort mot albumet. Radioactive är, precis som många andra låtar från ”Come Around Sundown”, förmodligen årets bästa låt.

Robyn, Popaganda 2010. Foto: Klas Eskilson/520 (36 av 41)

Hang With Me — Robyn spotify

En femma i DN, en femma hos oss, bra betyg av SVD och med på Rolling Stones årslista. Ja, det finns mycket som pekar på Robyns succé under 2010. Inte mindre än 21 nya låtar spridda på tre releaser har hon under året gett ifrån sig, samtidigt som hon varit världen över och turnéat så mycket så att alla snackar om henne. Hang With Me släpptes först som akustisk version på Body Talk pt. 1 och senare på pt. 2 med lite mer knaster. Den har fört succén framåt och är förmodligen en av årets bästa låtar.

Dance Yourself Clean — LCD Soundsystem spotify

Årets bästa låtar ska sammanfattas. Givetvis är det i det närmaste omöjligt och med största sannolikhet kommer jag inte hålla med resten av redaktionen angående deras val. Mina val är dock jävligt berättigade. This is Happening var detta års höjdpunkt och introspåret är den dansanta klubbdängans essens – jag vet, då jag slängde mig fram och tillbaka i Slottsskogen denna sommar. Är man en sucker for funk är de tunga och elektroniska beatsen på ”Dance Yourself Clean” dessutom divine! Låtens färgstarka själ samt dess ljudbild är dessutom lika tät som ett Tintinalbums hela karaktärsregister. Förmodligen årets bästa låt.

Live In Dreams — Wild Nothing spotify

2010 har handlat en hel del om åttiotalet. Iklädda stora rockar på kalla gator i Stockholm önskar vi allihop att det åtminstone var Manchester 1983 och inte Stockholm på tvåtusentalet som försöker döda oss. Wild Nothing längtar också efter åttiotalet, och en riktigt våt post punk. Som jag nämnt tidigare grämer jag mig fortfarande över att jag drack öl på Pusterviks nedervåning när Wild Nothing shoegazade på ovanvåning. Kanske för jag äntligen ro i och med detta? Förmodligen årets bästa låt.

Redaktionen

Du kan kontakta Redaktionen på info@femtjugo.se.

 • elisabeth

  meh, finns visst! http://open.spotify.com/track/7grHqyOTbmIXXRsnLkaz6h
  och alltså, don’t be sloppy, ni har ibland stavfel. och så missade ni uffie. förutom det så är ni ganska bra. se det som lite konstruktiv kritik. peace.

  • http://swoosch.com/520 Klas Eskilson

   IIik! Titta där ser man! Vilken Uffielåt saknas då?
   Och det där med stavfelen kan vi idag skylla på att vi skulle iväg på äventyr. Men det gäller bara idag, inte annars!
   Fred

   • elisabeth

    oj, ursäkta min otydlighet, hehe. jag menade rent allmänt, inte just i detta inlägg. och stavfel gör ju egentligen ingenting alls. men om man nu ska klaga kan man ju lika gärna klaga på allt liksom. over and out!

    • http://swoosch.com/520 Klas Eskilson

     Ah! Vi ska omedelbart försöka bli bättre på det där. Fett bra att du klagar! Över och ut!