#7 — Total instrumental festival

I veckans lista, Total instrumental festival, förstår ni kanske vad grejen är. Vi har samlat ihop tio grymma låtar som inte innehåller nån sång alls. En del elektroniskt, en del inte. Öppna veckans lista med Spotify!

Deadmau5 (Som sagt, en genmodifierad Musse Pigg.)

Moar Ghosts ’n’ Stuff — Deadmau5 Spotify

Är det en fågel? Är det ett flygplan? Är det en genmodifierad Musse Pigg-kopia med onda avsikter? Nej! Det är något mycket galnare. Joel Zimmerman, (ganska rejält mycket) mer känd som Deadmau5. När ”Moar Ghosts ’n’ Stuff” kommer igång på allvar efter sisådär femton sekunder ger den sedan inga som helst indikationer på att lugna ner sig…eftersom den är, just, galen. Om en sån där streckkodsläsare de har i livsmedelsbutiker skulle drabbas av någon bokstavskombination skulle förmodligen ljudbilden likna nyss nämnda ”Moar Ghosts ’n’ Stuff”. Och det är positivt menat. Men tro det eller ej, efter ca två och en halv minut dyker det upp ett lugnare parti på drygt 30 sekunder, sedan bär det iväg igen. Ingen vila, ingen rast. Det är för galet. Det är för bra. Det är vad som händer när man kombinerar möss, DJ’s och 520.

Seasick Mutiny — Is Tropical Spotify

I en tid då Chicagojazzen får allt mer utrymme i svensk musikmedia känns det väl lägligt att titta lite närmare på just instrumental musik som inte nödvändigtvis bygger på elektroniska beats. Is Tropical är, i alla fall för mig, ett gäng helt okända britter. ”Seasick Mutiny” är B-sida på vad som verkar vara deras debutsingel. Allt är väldigt oklart och mystiskt…men riktigt bra. Musiken för tankarna till en skum cirkus i någon obskyr förort till, låt oss säga, Marseille. Ser fram emot att höra mer från detta band.

Han som tuggar med öppen mun dör — Slagsmålsklubben Spotify

Är SMK genier eller dårar? Det känns som den mest komplexa frågeställningen man kan få fram i samband med texter om dessa herrar. När det gäller deras tredje album ”Boss for Leader” kastas man mellan ytterligheterna. Å ena sidan ”Pälsmästaren” (Spotify), en knapp kvart fylld av…brus från en dammsugare?! Å andra sidan ” Han som tuggar med öppen mun dör”, en låt som börjar med två minuters lugn före stormen innan lyssnaren helt plötsligt inser att denne befinner sig på medelhavsdisco med Alvin and the Chipmunks. Ett totalt glädjeinferno som går i samma glättiga neonfärger som albumets omslag. Och vad ni än gör, missa inte tonartshöjningen efter 3:40.

8 bit trip — Rymdreglage Spotify YouTube

För min del blev den här låten känd genom dess video, ett stop-motionverk på några minuter innehållande mycket Lego. När ögonen slutade ta all koncentration (för den är galet snygg, videon) så började öronen arbeta och hjärnan kunde konstatera att det den hörde var bra, och hysteriskt. Svenskarna i Rymdreglage blev tack vare sin video ganska välkända över hela världen och videon har nu på YouTube över fem miljoner visningar.

Rubicon — Alan Braxe och Fred Falke Spotify

Här hör vi en av de elektroniska/instrumentala låtar jag lyssnat på mest och aldrig tröttnat på. Den finns i form av en klockren remix på plattan ”DJ-Kicks: Erlend Øye”, och orginalversionen är förvirrande lik mixen. Vi hör fransmannen Alain Quême under aliaset Alan Braxe och tysken Fred Falke tillsammans i denna låt som går att lyssna på om och om igen.På skivan jag nämnde, ”DJ-Kicks: Erlend Øye”, är alla låtar mixade av eller med Erlend Øye, samma kille som vi hör sjunga i Kings of Convenience och Whitest Kid Alive.’

Flat Eric, apan i Flat Beat.

Flat Beat — Mr. Oizo Spotify YouTube

Jag har en enorm kärlek för fransk elektro. Kanske började den med denna, vars video man såg när man var blotta sju år. Den spelades mer eller mindre överallt en period, och är du född på tidiga 90-talet (eller tidigare) bör du komma ihåg den gula… apan? Jag hatade den när jag var liten, men när jag för ett halvår sedan hittade den blev jag förälskad — och övertygad om att Mr. Oizo tillsammans med alla andra franska elektrogenier (Ni kan kanske lista ut vilka jag talar om…) gör Frankrike till världens elektromekka. (Fun fact: Mr Oizo är som sagt en fransman. Säger man namnet med franskt uttal uttalas det på samma sätt som Mr. Oiseau, vilket betyder Mr. Fågel. Han heter egentligen Quentin Dupieux, och Flat Beat blev känd tack vare Levi’s jeans, som hade med låten i sin reklam.)

En annan typ av disco — Detektivbyrån Spotify

Übermusikaliska Detektivbyrån må vara sanslöst fascinerande att bevittna live men duger lika bra på skiva. Oavsett vilket träffar man på en kreativ förmåga och melodikänsla som gör bandet unikt på många sätt. Bara det faktum att de i princip skapat sig en egen genre gör ju att det är värt att lyssna på värmlänningarna. Man önskar nästan att det skulle gå att fridlysa Detektivbyråns musik för att på så vis skydda den från att bli sönderspelad. Så. Då var det avklarat. Låt oss flytta fokus till låten, nämligen ”En annan typ av disco”. Detta är en låt som på tre minuter sammanfattar allt som är bra med Detektivbyrån. Dragspelet är där. Xylophonen är där. Känslan är där. Det är…fantastiskt!

Plankton — bob hund Spotify

bob hund utan Thomas Öbergs unikt finurliga texter; kan det va’ nått? Ja, tydligen. ”Plankton” går närmast att beskriva som trevlig och trots att låten saknar text (vilket liksom är lite syftet med den här listan) går inte bob hund-känslan på något sätt förlorad. Tvärtom är detta precis lika underbart som man kan förvänta sig av skåningarna.

Brownn Piano – Remake by Studio — A Mountain Of One Spotify

Här har vi en remix, eller remake för er som är petiga. Jag har faktiskt inte hört originalet, men denna Studio-remake är riktigt fin. Den är somrig på det där snabba-lugna-lugna-snabba sättet, ni vet. Ger inte intrycket av att det är bråttom, men är för den sakens skull inte så långsam att man blir stressad? Fin är den i alla fall!

Love Like A Sunset Part I — Phoenix Spotify

Här har vi en riktig grym instrumental låt som är just instrumental utan att vara löjligt elektronisk. Den är helt enkelt helt otroligt fantastisk bra (520 uppmuntrar användandet av superlativ.) utan att innehålla minsta lilla sång. Den förändras ganska drastiskt vid 3:50, och cirka två minuter efter det går vi över till Part II, där sången hittas. Men eftersom det är två olika spår på fransmännens senaste skiva tänkte vi att vi kan slänga med detta mästerverk!