520:s guide till Way Out West

Way Out West

 

I dag börjar vi bevakningen av 520:s näst sista festival, någonsin. Låt gråten för detta stanna i halsgropen och börja istället morgonen med tio armhävningar för att kropp och själ ska vara igång och redo för en stressfest utan dess like. Årets Way Out West innehåller inte den kommersiellt mest gångbara line-up:en någonsin, men i vår (min) mening är den en av de mest kvalitativa. Vad skall då prioriteras? Ja, det väljer ni ju själva men vi delar gärna med oss av våra tips.

Torsdag:

Way Out West
Alabama Shakes17:40, Azalea
Kvartettens debutplatta Boys & Girls är grandiost hyllad i Storbritannien och U.S.A. men bandet gör inte sin Sverige-debut fören i dag. Jack White har kallat dem det bästa bandet i världen just nu, soul/blues-rocken från just Alabama vann tre Grammys i år, Roling Stone-magazine listade dem på sin lista över världens femtio bästa liveakter just nu. Ni fattar grejen. Även om musiken i sig inte bjuder på några större överraskningar förvaltar Alabama Shakes det musikaliska kulturarvet från den amerikanska södern med omsorg och kärlek. En musikalisk tidsresa som spänner över mer än ett århundrade och som nu gör nedslag i Slottsskogen.

Johnossi18:45, Flamingo
Vi var ganska förvånade när Luger smällde till med Johnossi, Daniel Adams-Ray och ”Sugar Man” Rodriguez för några veckor sedan. Här och där mumlades det om nödbokningar. Hur som helst är Johnossi en stor 520-favorit sedan länge. Senaste albumsläppet ”Transitions” är inte på något sätt det bästa de har producerat. Den saknar viss bredd i arrangemang och tonartsskiftningar även om detta i månt och mycket vägs upp av John Engelberts kanske bästa textförfattande hittills i ”Bull/Bear” och ”Great Escape”. Numer en trio live, betydligt tryggare i sina framförande med mycket hög lägstanivå och fantastiska toppar. Johnossi är ett av Sveriges bästa poprockband i dag, utan tvekan.

Tame Impala20:00, Azalea
Psychrockens new frontier härstammar från Australien men har spenderat det senaste året med att turnera över hela jorden. Tame Impala har lånat från många, blandat och har kanske en av de mest karakteristiska ljudbilder med Kewin Parkers mjuka stämma och ekande elgitarrer som största signum. Ett ohyggligt bra liveband när de är på rätt plats. Förhoppningsvis trivs bandet lika bra i Slottsskogen som på ett smockat Debaser Medis. Den hypnotiserande videokonsten leder lyssnaren in i musiken. Bli inte förvånad om du glömmer bort din omgivning och känner dig som enda besökaren på plats. Tame Impala är verklighetsflykt mellan 20-20 000 Hz.

Beach House22:00, Linné
Den amerikanska syntpopmarknaden är något överrepresenterad i digital musikmedia och domineras främst av vit medelklass som håller minimalismen högt och ibland beskrivs som skandinaviskt tråkiga och simpla. Personligen är jag inte överdrivet intresserad av allt vad genren har att erbjuda, men det går inte komma från att de bästa i klassen alltid är sevärda. Enligt mig är Beach House i en klass för sig. Melodierna på halvfart slingrar sig genom ett landskap av grå ”New England”-stränder där havet ligger lugnt och tanken får ro. En av förra årets vackraste låtar heter ”Lazuli”. Det är tråkpop när den är som allra, allra bäst.

Stay Out West

Merchandise23:00, Pustervik stora
Det som verkligen ger Göteborgsfestivalen sin gyllene kant är i min mening de nattliga klubbarna. Det är sällan Luger är först med att få hit band till Europa (520-favoriten Le Guess Who? tenderar att boka en hel del Stay Out West-akter ett år innan de kommer till Göteborg) men spelschemat är späckat och inte sällan tvingas man välja mellan två favoriter. Första kvällen väljer 520 att bege sig till Pustervik för både Merchandise och Allah-las. Ärligt talat är det dock Merchandise som är den avgörande dragningskraften. De är ett av de genremässigt kanske mest svårkategoriserade banden nu. Bandet ger ut all sin musik gratis och försöker trycka indierocken mot ett större konstnärskap. Hur länge det håller och hur det artar sig på scen, det återstår att se.

Fredag
Way Out West

Koreless11:30, Weekday
Lewis Roberts producerar varierande elektronisk musik som drar åt post-dubstephållet. Tjugotvååringen är enormt skicklig och inviger dessutom den nya Stay Out West-scenen på Weekday i centrala Göteborg, redan på tidig förmiddag. Minst sagt spännande.

Angel Haze15:00, Linné
Det kanske enklaste sättet att beskriva Angel Haze är ”Bad-ass M.C.”. Hon rappar om att hon äger New York, spottar svordomar värre än de flesta och lyckas alltid sätta sig själv i centrum. Till och från andas det ganska mycket minimalism men bärs alltid framåt av hennes skarpa röst. Angel Haze tar med oss genom sin värld med Uzi-snabba rim som aggressivt men samtidigt finurligt berättar. Det är även hennes första Sverige-spelning. Upplagt för succé.

Of Monsters and Men16:10, Azalea
Att Island producerar överdrivet många talangfulla och skickliga artister per capita är sedan länge känt. Of Monsters and Men flyter på den folkpoptrend som de senaste åren har fått ett rejält uppsving. Visst kan man påstå att man hittar en hel del Mumford & Sons, Edward Sharpe & the Magnetic Zeros med flera i musiken även om det är lite väl enkla elegipoäng. Hos sextetten finns nämligen en enorm glädje som blandas med låtskrivartalang vilket har mynnat ut i berättelser om vilddjur och skogsäventyr. Detta trots att det knappt finns ett enda träd på Island.

Haim17:00, Linné
För NME-läsare och andra musikintresserade är systratrion långt från en nyhet. Haim spelade på Stay Out West förra året och var redan då unisont hyllade i bloggvärlden. Nu står albumdebuten runt hörnet och musiken de släpper blir bara bättre och bättre. Ett sevärt klipp med gruppen är när de blev intervjuade av Vancouver-profilen Nardwuar på årets South by South-West festival i Austin, Texas. Blandningen av soul, stämsång och pop borde gå hem hos alla från First Aid Kit-diggande föräldrar till svartklädda Lykke Li-fantaster. Bra för alla!

Grimes18:45, Linné
Vid det här laget är det få som har lyckats undkomma Grimes feministiska psychsyntpop och tur är väl det. Kanadensiskan (som tillhör de bättre artister som twittrar globalt) producerar skivor i rasande tempo, lyckas få en nästan bäbislik röst att låta stenhård, turnerar med Skrillex och tycks ha en förkärlek för att utmana sina lyssnares sinnen. Det tycker vi är beundransvärt. Hon ser även coolast ut på modekonventet Way Out West utan att ens göra sig till.

Godspeed You! Black Emperor20:45, Linné
Världens kanske bästa postrock-band försvann alldeles för länge innan de återvände i slutet på förra året. Nu turnerar de till och med och är årets festivals kanske mest exklusiva bokning. Hurra för tjugofem minuter långa låtar säger vi! Ta chansen att se dem även om de råkar krocka med Göteborgs okrönte konung, man vet aldrig när de kommer hit igen.

Stay Out West

Austra01:30, Rondo
520 älskar Kanada. Kanada besvarar vår kärlek med att skicka hit fantastiska mängder bra band. Austra är ett i den fantastiska mängden. Musiken är storslagen och magnifik, den här gången på Rondo precis vid Liseberg. Vi har med all rätt höga förväntningar på den här spelningen.

Pissed Jeans03:00, Park Lane
Om det är någonting som årets Way Out West-upplaga saknar är det garagerock. Det vägs dock till viss del upp av Stay Out Wests utbud. Bästa exemplet på detta är utan tvekan Pissed Jeans. Det är hög ”flippa ur”-faktor när ett aggressivt rockband släpps in i en liten klubb mitt i natten. Det blir med största sannolikhet svettigt, röjigt och alldeles fantastiskt.

Lördagens tips kommer i morgon. Det finns trots allt ingen anledning att förhasta sig!