Topplista

De bästa unga banden just nu

Vad är egentligen ett ungt band? Varför finns inga tjejer med på listan? Vad har avgjort den inbördes ordningen? Frågorna är många. Svaren är desto färre. Här är helt enkelt bara den supersubjektiva listan över de bästa unga banden och artisterna just nu!

5. Honningbarna

Honningbarna. Foto: Stian Andersen

Honningbarna. Foto: Stian Andersen

”Jävla konstnärer!”, vrålar en kvinna som inte är helt tillfreds med att Honningbarna valt att spela in högljudda Verden er enkel i den svenska huvudstaden. Hennes raseriutbrott, som blivit ett spår på albumet i fråga, väger dock lätt i jämförelse med de aggressionsnivåer som uppnås i normännens musik. Punk framskriken på otydbar norska men med en övertydlig antydan om att även röd är en alldeles för blå politisk färg. Honningbarna har varit med ett tag och nått stora framgångar, framförallt på hemmaplan. När gruppens andra album släpptes för ett par månader sedan kändes det hursomhelst som att de klev upp på nästa nivå.

4. Vår

Vår. Foto: Victor Lundmark/520

Vår. Foto: Victor Lundmark/520

Det är lätt att titta på Vår och tänka: ”Vad fan är det som pågår?!”. Men å andra sidan finns det något väldigt intressant i ett band som tycker det är rimligt att avsluta en spelning med att en medlem tar av sig tröjan varpå en annan medlem springer fram och piskar honom halvt medvetslös. Eller ser en poäng i att varva musikuppträdande med att doppa huvudet i en plåtbalja fylld med vatten. Eller för den delen gör sitt bästa för att uppmärksamma den före detta pojkstrippan Louis Toro. Vår är ett unikt projekt och har med debutalbumet No One Dances Quite Like My Brothers visat att de är minst lika bra på musik som på konstnärliga utsvävningar med skrämmande inslag.

3. Palma Violets

Palma Violets. Foto: Theodor Wilson/520

Palma Violets. Foto: Theodor Wilson/520

Palma Violets gör det som jättemånga gjort tidigare, och som minst lika många kommer göra efter dem. Men just nu finns det inga andra som gör det lika bra. Vadå? Utövar den öldränkta engelska indierocken med noll procent hjärna och hundra procent hjärta, såklart! Bandet blev en tacksam måltavla för potentiella kritiker när stundtals överentusiastiska NME utsåg ”Best of Friends” till fjolårets bästa låt. Tack vare fenomenala skivan 180 kunde dock inte ens Pitchfork rynka på näsan när det väl var dags för ”The Palmas” att visa vad de går för.

2. Merchandise

Merchandise. Foto: Theodor Wilson/520

Merchandise. Foto: Theodor Wilson/520

Tampa-bandet Merchandise fick tidigare i år stämpeln ”Worst New Music” av magasinet Spins hemsida. Näthatet till trots har trion tagit sin långsamma svävande postpunk till Primavera, och i höst vidare till Bestival. Tack vare refrängsstarka ”Anxiety’s Door” sitter man dessutom på en potentiell kandidat till årets låt. Ljudbilden är mäktig och mångsidig i varje spår Merchandise delar med allmänheten och något säger mig att det bara kommer låta större och bättre i takt med att amerikanerna får mer utrymme och uppmärksamhet. (Fotnot: Merchandise har de äldsta medlemmarna av banden på listan, men folk i 25-årsåldern räknas också som unga tycker vi)

1. Jackson Scott

Jackson Scott. Foto: jollyyjackk.tumblr.com

Jackson Scott. Foto: jollyyjackk.tumblr.com

På Facebook utger sig Jackson Scott för att vara ”roligare än kuddkrig”. I juli kan vi äntligen ta reda på om så är fallet. Då släpps nämligen hans debutalbum Melbourne. Kanske Fat Possums mest spännande skivsläpp sedan Youth Lagoons The Year of Hibernation. Till dess räcker det gott att maraton-lyssna på SoundCloud-succén ”That Awful Sound” och slå fast en gång för alla att den här killen är den nye Robert Schneider (The Apples in Stereo, med mera).