Första intrycket: Is Tropical – ”I’m Leaving”

Om ungefär en månad släpper Is Tropical sitt andra album ”I’m Leaving”. Här är några tankar om albumet efter bara en genomlyssning.

I samband med marknadsförandet av Is Tropicals nya album ”I’m Leaving” har gruppen börjat posera omaskerade på pressbilder. Hur man än vrider och vänder på det är detta ett drag som signalerar förändring och förnyelse. Tre unga män i trendiga svarta kläder är något annat än tre unga män som ser ut att vara hämtade från valfritt upplopp i valfri europeisk storstad. Det förstnämnda är lite mer städat helt enkelt.

Precis som upphovsmännen har även musiken fått en mer välpolerad yta. Om ”Native To” spelade rugby och var dränkt i lera vid albumets sista spår så är ”I’m Leaving” snarare på solsemester i väntan på att försäsongsträningen ska dra igång. Tonen är betydligt mer sansad och snäll tillskillnad från debutens svettiga högtalarsprängare. Detta leder dock till att jag har svårt att hitta några självklara hits på trions nya alster. Avslutande spåret ”Yellow Teeth” är visserligen en fenomenal låt på alla sätt och vis, men med sitt lugna tempo och en speltid på över sju minuter krävs lyssnare med tålamod.

Nya Is Tropical är bra men inte lika direkta som för två år sedan. Sannolikt är ”I’m Leaving” ett album som kommer växa vid varje lyssning. Men det första intrycket stannar vid: okej.