Ingen bor hos Pippi i år

Småland blev Uppland, trettio mil blev fem. Och någonstans där ritade Folkert Koopmans om mina sommarplaner på ett högst oväntat sätt. Hultsfred Stockholm är en destination som inte ens Ryanair-ledningen hade kunnat trolla fram i sina vildaste fantasier.

Det är för tidigt att säga vad flytten kommer göra med Hultsfredsfestivalen sett ur ett långsiktigt perspektiv. Till att börja med är det väl ytterst tveksamt hur länge man kan organisera en Hultsfredsfestival utan koppling till Hultsfred. Om vi däremot bara fokuserar på möjligheten att bedriva en ekonomiskt framgångsrik musikfestival är förutsättningarna säkerligen bättre i Sigtuna. Man flyttar nära publiken istället för tvärtom och det är sannolikt ett måste för att tillgodose efterfrågan på den moderna festivalmarkanden (i den mån vi kan tala om en sådan).

Sorgen och besvikelsen som rapporteras från Hultsfreds kommun är såklart befogad. Samtidigt förstår jag FKP Scorpios beslut. En festival av den här storleken driver man inte för att det är roligt, än mindre för att vara snäll. Om Hultsfredsfestivalen ska fortsätta att bygga en line-up som nästan är jämförbar med de större europeiska festivalerna krävs massor av pengar. Och pengar växer som bekant inte på träd. Åtminstone inte längs Hulingens strand.

Trots allt kommer Arctic Monkeys, Phoenix, Everything Everything och alla de andra fortfarande till Sverige i sommar. Det är lätt att glömma bort det när chocken fortfarande håller ett stadigt grepp kring hjärnan. Den enda skillnaden för banden är att inget av dem, till skillnad från Future Islands ifjol, kommer bo i ”Pippi’s House”.

Att landets mest klassiska festival grävs upp, med rötter och allt, och planteras i ny kruka strax utanför huvudstaden är egentligen inte så bisarrt som det låter. Det var exempelvis inte länge sedan Putte i Parken bytte Karlskoga mot Karlstad. Vinstdrivande verksamheter måste gå dit pengarna finns. Å andra sidan är det nog få som idag inte tänker: ”Vilken j*vla chokladkaka är det här reklam för då?”.