Foto: Theodor Wilson/520

Dinosaur Jr på Debaser Slussen

Trion Dinosaur Jr består sedan ett par år tillbaka återigen av ursprungsmedlemmarna från 1980-talet, J Mascis, Murph och Lou Barlow.

Spelningen på Debaser är slutsåld. Uppsalabandet Tennis Bafra har i rollen som förband lagt en lagom skitig alternativrock-stämningen på ett silverfat för sina amerikanska tonårsförebilder (hör dem prata om det i en nyligen publicerad SR-intervju).

När Dinosaur Jr med sångaren och gitarristen J Mascis i spetsen äntrar scenen är det med en påtagligt slappt och oengagerat uttryck. Någonting som visserligen inte direkt går stick i stäv med yttringarna och melankolin i bandets låtar. I samband med den överdrivet grumliga ljudfasaden blir det emellertid en opassande påfrestning.

När den amerikanska musiktidningen Spin förra året presenterade en alternativ lista på de främsta gitarristerna genom tiderna hamnade Dinosaur Jrs gitarrist J Mascis på femte plats. Även jag blir oerhört imponerad av Mascis skicklighet och förmåga att utifrån en gitarr utan knappt någon hjälp från effektpedaler skapa ljud som låter som om ytterligare en eller två gitarrister skulle medverka på scenen. Det som dock blir problematiskt i detta fall är att Mascis och sina gitarrläten får alldeles för stort utrymme. Såväl tids- som ljudmässigt. Att känna sig vid musiken blir svårare och svårare för varje gitarrsolo som utförs. I den sista låten Sludgefeast når gitarrorgierna sitt klimax. I studioversionen av låten har den tre gitarrsolon. Denna kväll känns det snarare som det dubbla.

Trots dessa mödor blir inte spelningen nödvändigtvis särskilt dålig. Klara höjdpunkter finns. Däribland guldkornet ”Freak Scene” från albumet ”Bug” och det smattrande avslutningen i hitlåten ”Feel The Pain”. Överlag blir det dock helt enkelt bara för mycket Dinosaur Jr. Möjligheten för en halvt- eller ickeinvigd åskådare att bli tillfredsställd av konserten ser jag utifrån mitt perspektiv som för liten. För dem som dock är fullt invigda och engagerade ser det ut att vara en utmärkt spelning.

Setlist

The Lung
Almost Fare
The Wagon
Watch The Corners
Crumble
Rude
Out There
Feel The Pain
Raising
Training Ground
Start Chopping
Freak Scene
———————–
Just Like Heaven (The Cure-cover)
Sludgefeast