Foto: Filip Cleesson/520

Local Natives på Debaser Medis

Live har Local Natives svårt att uppnå den elegans och perfektion de visat upp på det senaste albumet ”Hummingbird”. Men ”Gorilla Manor” håller måttet!

Kalifornienbaserade Local Natives anlände till Debaser Medis efter mycket hype och spänning. Vårt första tillfälle att uppleva den nya skivan ”Hummingbird” i dess bästa sättning – live. Och det levererade, dock kanske inte enligt förhoppningarna.

”You and I” inviger denna afton på ett fullpackat Debaser, där jag inser problemet av att inte kunna dansa till musiken; så trångt är det. Trumslagen från Matt Frazier och sången från frontmannen Kelsey Ayer tar sig fram som en pansarvagn och destruktivt tar sig förbi alla hinder. Kompet sliter tag i våra kroppar ända in i ryggmärgen, och det finns ytterst lite att klaga på. Men stundtals blir det aningen för brusigt och varken vi eller bandet verkar särskilt bekväma.

Som tur finner vi bland de nya låtarna några finslipade diamanter från debutplattan ”Gorilla Manor”, och det närmsta jag kan komma till att beskriva perfektionen vi får bevittna är FC Barcelonas anfallsspel och lagbygge under ”Pep” Guardiola för något år sedan. Trummisen agerar Iniesta och Xavi på en och samma gång och lägger upp det vackert och skapar ett helt hav av yta för sångaren som får äran att vara Leo Messi i denna metafor. De är också på rätt väg för att nå en sådan storhet. Helt plötsligt får de till låten ”Heavy Feet” på samma magiska vis. Stämmorna som framförs av Ayer och bandkollegan och gitarristen Ryan Hahn får oss att smälta denna februarikväll.

Tyvärr bör det tillläggas att ”Columbia” som kanske är det nya albumets vassaste spår inte alls går hem live. Det faller aningen platt, detaljerna oåtkomliga och saknar det illa extra. Local Natives försöker dock så gott det går att ta igen dessa plattfall genom låtar som ”Airplanes” och ”Sun Hands” som växer till någon slags euforisk allsång.

Ni som inte fick chansen att uppleva denna magi har ni tur då bandet återvänder till Sverige och Way Out West i augusti. Förhoppningsvis har de då även kunnat bearbeta de nyare låtarna så att dem blir till ”stuff of legends” som det engelska uttrycket lyder.