Palma Violets – ”180″

Efter att singeln ”Best of Friends” utnämndes till den bästa låten 2012 av giganten NME var det nog många som fick upp ögonen för Palma Violets. Nu släpper gruppen sitt debutalbum.

"180" - Palma Violets (2013)

Betyg: 5 | Bästa spår: ”Best of Friends” (Nr 1) och ”14” (Nr 11)

 

Egentligen är ”180” under inga omständigheter något mästerverk. Snarare det dokumenterade beviset på att ett gäng killar har haft väldigt kul på jobbet. Palma Violets slänger ur sig kommentarer som ”Fucking brilliant!” och ”Hit it!”. De sjunger om en ny låt vars speltid är ”Radio friendly” och ibland skriker de bara rakt ut, kanske för att de inte orkade skriva någon text på just det stället. Britternas debutalbum är en stökig skapelse från start till mål.

Samtidigt är ”180” kompisen du ser på med skräckblandad förtjusning. Å ena sidan oberäkneligt galen, å andra sidan en färgstark karaktär som lyser upp tillvaron med sin blotta närvaro. Palma Violets har gjort en skiva som tar upp det mesta som är roligt i världen – från vänner till… eeh… Donuts. Oavsett om de låter som The Black Lips (”Rattlesnake Highway”), The Vaccines (”Three Stars”) eller språkresan som gud glömde (”Best of Friends”) så finns euforin och spelglädjen där hela tiden.

I inledningen till sin självbiografi skriver The Streets Mike Skinner om en vanlig missuppfattning bland musiklyssnare: Om en låt förmedlar en viss känsla så var det precis den känslan som upphovsmannen kände under hela skapandeprocessen. Trots Skinners försök att döda den myten kan jag inte annat än (miss)uppfatta ”180” som en grupp unga engelsmäns ”Hög på livet”-rus nerpressat i en burk med formalin. Ett album så sprängfyllt av energi och i någon mån även humor bara måste vara resultatet av en väldigt glad sinnesstämning som konserverats i studion och sedan väcks till liv varje gång någon trycker på ”play”.

Palma Violets följer en lång tradition av brittiska indierockband med ”Varning: Explosivt!” skrivet i pannan. Skillnaden är dock att de gör det lite svettigare än de flesta andra.