Jake Bugg på The Academy

En av fjolårets mest uppmärksammade nya artister spelade igår på The Academy i centrala Dublin. 520 var på plats på den slutsålda konserten.

DUBLIN. Frågan är om det är Jake Bugg själv eller allsången från kanske 700 irländare som gör den regniga Dublinkvällen så speciell. Den brittiska superbegåvningen (som ser precis lika ung ut som han är) har släppt en debutskiva vars låtar väldigt många människor lärt sig utantill på bara några månader. Det spelar ingen roll om titeln är ”Slide” eller ”Lightning Bolt”, allsången är ändå konstant.

Under större delen av spelningen ackompanjeras Bugg av en bassist och en trummis. Fokus ligger av naturliga skäl mest på stjärnan och hans gitarrer, men när trion verkligen spelar tillsammans som ett band uppstår ett sådant tryck i musiken att de mycket väl hade kunnat fungera lika bra på en arena. I ett tidigt skede av konserten byggs exempelvis ”Trouble Town” upp till ett The Black Keys-osande rocknummer som gör att en redan stark låt framstår som ännu starkare.

Under nya låten ”Slumville Sunrise” märks det mer än någonsin att Jake Bugg har inspirerats en hel del av Alex Turner. Smatterbandsversen finns där, liksom den explosiva refrängen man känner igen från både Arctic Monkeys och The Last Shadow Puppets. Den stora skillnaden mellan Turner och Bugg är den senares strävan efter att ge varje melodi en känsla av country.

Det mest imponerande är ändå hur Jake Bugg lyckas krama ut en nästan 70 minuter lång konsert från ett enda album, utan att det någonsin känns tempofattigt eller ansträngt. På något märkligt sätt är det här en artist som lyckas stå på toppen av en karriär som knappt ens har börjat.