Foxygen – ”We Are the 21st Century Ambassadors of Peace & Magic”

Nästa vecka släpper Foxygen uppföljaren till utmärkta ”Take The Kids Off Broadway”. Nya albumet är ett musikhistorisk kollage som för tankarna till såväl The Olivia Tremor Control som the King of Rock and Roll.

Foxygen - We Are the 21st Century Ambassadors of Peace & Magic (2012)

Betyg: 4 | Bästa spår: ”In The Darkness” (Nr 1) och ”San Francisco” (Nr 4)

 

Om det är ödet eller Pitchfork som bestämt att Foxygen ska vara årets första stora indiehype är svårt att svara på. Den positiva uppmärksamheten är hursomhelst befogad. Det här är ett spännande band som tycks influeras av precis allt. Något som i sin tur leder till att de liknar allt och inget på samma gång. Å ena sidan den brutala Elvis Presley-stölden i ”On Blue Mountain”, å andra sidan den galet oefterhärmliga huliganfunken i titelspåret. Bli inte förvånad om en och samma låt kan få dig att tänka både ”Det här har jag hört förut” och ”Jag har aldrig hört något liknande”.

Foxygen har en kollageliknande låtskaparteknik som gör att de förmodligen hade passat in utmärkt i Elephant 6-kollektivet på nittiotalet. Konstiga ljud och spektakulära utsvävningar är norm och man blir därför mer glad än förvånad när Sam France, under albumets sista minut, plötsligt börjar skråla likt en amerikansk skolpojke med sprucken röst: ”If you believe in love, everything you see is love”. Det här är en skiva som helt bygger på överraskningar. Lyckligtvis uteslutande positiva sådana.

Visserligen når inte ”We Are the 21st Century Ambassadors of Peace & Magic” riktigt samma toppar som fjolårets ”Take The Kids Off Broadway”. Däremot har bandet fått till en starkare bredd. Nya albumet kräver lite mindre av lyssnaren. Kanske är det en följd av att Foxygen mognat nu när de fått rollen som vår tids ambassadörer för fred och magi. Eller så har de bara utvecklat förmågan att sätta gränser trots allt.