#6 — Världens snuskigaste lista

Lite för att det sjungs om duschar och nakenhet, lite för att det förekommer en låt om en man som är världsledande inom ett viss område, men mest för att det är ett oväntat listnamn! Tjejer (och killar) säg hej, till Världen snuskigaste lista. Öppna veckans lista med Spotify!

The Films. Foto Josh Rothstein (joshrothstein.com)

Belt Loops — The Films Spotify

När ordet ”vuxen” förekommer i samband med olika former av media tenderar det sällan att syfta på att något är extra ansvarstagande eller moget, snarare tvärtom. Tänker exempelvis på ”vuxenfilm”. Anledningen att jag väljer att beröra detta ämne är att bandet som gjort låten denna text handlar om (hörni, ibland blir meningar sjukt krångliga) på iTunes har kategoriserats i genren ”Adult Alternative”. Och i The Films fall är detta ganska logiskt. Låtarna handlar om blod, övervåld och sex. Vi snackar textrader som ”you’re headed for the boiling water” och så vidare. I ett försök att bli lite bredare släppte bandet för något år sedan albumet ”Oh, Scorpio” där texterna nöjer sig med att förklara att någon ”druckit lite för mycket vin”. En helt okej skiva men trots allt är det The Films mer galna sida som gör dem unika. Tänker man bort texterna och bara lyssnar på melodier och produktion framträder typisk indie/alternativerock…och bra sådan dessutom. Den här låten heter ”Belt Loops” och har en refräng som är extremt lätt att få på hjärnan vilket gör att det känns rätt märkligt att bandet inte fått mer uppmärksamhet internationellt, de har nämligen ett helt gäng låtar som är svåra att glömma. Varsågoda, 520 levererar en riktigt bra låt.

She Don’t Mind — Caesars Spotify

Hur känns det att lyssna på Caesars? Ordet som ligger närmast till hands är ”kul”. I fallet ”She Don’t Mind” låter musiken ganska mycket som när en gubbe i tidlös rödvitrandig skjorta vevar på ett positiv där det på toppen sitter en dresserad apa i kostym och att detta sedan mals ner i en mixer konstruerad av bröderna Åhlund. Det kan liksom inte bli annat än just kul. Texten är sådär lyckligt fånig som den bara kan vara i Caesars-låtar och allting blir väldigt studsigt och glatt. Spåret är hämtat från ”Love for the Streets”, ett fantastiskt bra album som lätt skulle kunna fylla en 520-lista på egen hand.

Answer to Yourself — The Soft Pack Spotify

De låter mycket som The Strokes och faktiskt exakt som tyska Kilians och framförallt låter de riktigt bra. The Soft Pack heter hjärnorna bakom det här mästerverket och för er (eller rättare sagt ”oss”) som inte håller med om att The Strokes bara gjort EN bra skiva är detta närmast att beteckna som guld. Skulle kunna sprida lovord om denna brusigt slammerrockiga ljudbild ända tills världen går under (alltså 2012, så jag har ett par år på mig). ”Answer to Yourself” är tre minuter av hysteri och drag utan dess like. Sångaren Matt Lamkin säger att han kommer ”die before I see my time” och det kommer jag också om Soft Pack tänker fortsätta i det här tempot. Är man utöver detta sugen på den udda kombinationen Soft Pack och Phoenix går det att hitta en cover av ”Fences” på bonus-skivan till fransmännens ”Wolfgang Amadeus Phoenix” (Spotify).

Världens snuskigaste man — Kristian Anttila Spotify

Anttila hade ju äran att få vara med i vår första lista, Pilot, och han är faktiskt så pass bra att han får vara med ännu en gång. (Plus att han var veckans film! Snacka om Anttila-hype!) Här har vi hans snart fyra veckor gamla låt som är den första av förhoppningsvis flera singlar inför hans kommande skiva. Snart får vi kanske också se en rolig b-sida till singeln, han har nämligen varit duktig med detta tidigare. (En annan rolig grej är att han för första gången har med lite engelska delar på en låt.)

Fire — Kasabian Spotify

Kasabian är det brittiska gruppen som tog pressen med storm i början av 2000 med ett gäng mixar. När deras namn väl var känt fortsatte de att släppa egen musik och det är från deras senaste skiva, ”West Ryder Pauper Lunativ Asylum”, vi hämtar denna låt. I refrängern sjunger de ”I’m on fire”, vilket är precis den känslan man får längs med ryggraden när refrängen kommer. Man (jag) blir helt (jävla) galen av denna låt. Den är fantastisk!

Broken Bells

The Ghost Inside — Broken Bells Spotify

Broken Bells är gruppen som är hälften Gnarls Barkley och hälften The Shins. Gruppen består nämligen av Brian Burton från The Shins och James Mercer (aka. Danger Mouse) från just Gnarls Barkley. Bandet har slängt ut en sjävlbetitlad skiva och har haft en serie videor de kallar ”Tough Set Of Judges” där en grupp barn har fått säga vad de tycker om musiken, vad som var bra och vad som var dåligt. Det hela blir ärlig kritik som man aldrig sätt den förut, och barnen kommer med åsikter som går på minsta lilla detalj.

40’ — Franz Ferdinand Spotify

Vi går tillbaka till 00-talets första halva. Vi går tillbaka till tiden då Franz Ferdinand var bland det hetaste man kunde hitta på den internationella musikscenen. Och även om jag skulle vilja gå emot den allmäna opinionen lite och hävda att skottarnas senaste album faktiskt var rätt bra råder det, hursomhelst, inga tvivel om att de är långt ifrån den bländande kvalitén som vi finner på självbetitlade debutalbumet. Låten ”40’ ” avslutar denna platta från 2004 (inspelad i Malmö för övrigt). Typiskt Franz Ferdinand-sound, någon sorts avslappnad desperassion.

Warp 1.9 — The Bloody Beetroots feat. Steve Aoki Spotify

På 520 har vi inte tidigare uppmärksammat denna genre så väldigt mycket mer än lite Danger och så. Vi tyckte nu att det var dags för lite elektronisk musik igen, och denna gång i form av ett sammarbete mellan The Bloody Beetroots och Steve Aoki. Steve är producenten och skivbolagsägaren som tidigare jobbat med artister som MSTRKRFT [Mastercraft] och Klaxons. Här hör vi honom och två italienare göra en låt som innehåller allt en värdig låt i denna genre bör innehålla. Lite hysteriska partier som leder till ett ”Woop-Woop!” som följs av en tung bas som leder till lugna partier igen, för att återigen upprepa låten. Den är gaaalet bra. (The Bloody Beetroots spelare även på Putte I Parken i sommar! Be there! Hälften av oss will!)

White Blank Page — Mumford & Sons Spotify

Här hör vi DN-favoriterna i en smått ångestladdad låt. De sjunger, som sig bör, mycket om ”you” och ”I” och allt annat liknande. Detta är ju såklart det vanligaste temat i dagens musikvärld — kärlek — och i många fall blir det lite för cheesy, och i just folk:ens värld blir det lätt töntigt och tankarna går lätt till någon dräng som sjunger en trudilutt till någon fager mö. I alla fall i mitt huvud. Men så är inte fallet med Mumford & Sons, och speciellt inte i denna låt. Låten är melodiskt tung (oj. svag is!) och för inte tankarna till något smör. Alls. Den är helt enkelt för deppig (och bra!) för det.

Four By Four — Shout Out Louds Spotify

I den senaste listan — #5 En trofast vän — hittade vi en Shout Out Louds-låt. Även i denna lista hittar vi uppenbarligen en låt av dem. Denna gång är det från Work, den senaste och tredje plattan från stockholmarna Adam Olenius, Ted Malmros, Carl von Arbin, Eric Edman och Bebban Stenborg. Work innehåller flera bra låtar, och att välja en var inte lätt. Eller… Jo. Det var det. Jag radade upp de bästa och valde en blint. Så blev det denna. Party!

Victor Schultz

Du kan kontakta Victor på victors@femtjugo.se.