Foto: Victor Lundmark/520

Holograms på Strand

2012 har varit Holograms år. I tät konkurrens med Icona Pop har de blivit Sveriges internationellt sett mest hypade nya band och har kunnat bada i lovord från såväl NME som Pitchfork. På hemmaplan väntar de dock fortfarande på det ordentliga genombrottet.

Jag har tjatat mycket om det här bandets storhet och kommer förmodligen fortsätta på den vägen. Om Holograms spelar punk eller bara världens hårdaste indierock är svårt att avgöra, men det är helt klart i den gåtan man hittar tjusningen med dem. Låtarna rymmer en intensitet och aggressivitet som borde tilltala den mest hårdhudade hardcoresupportern samtidigt som syntmelodierna och de slagstarka refrängerna är flugpapper för popfantasterna.

Efter att ha turnerat runt i Nordamerika och Europa under i stort sett hela hösten är det ett oerhört samspelt liveband som kommer till Hornstull Strand. Den mest intressanta punkten i deras utveckling är att Anton Spetze och Andreas Lagerström sjunger mer tillsammans än tidigare. Det gör att exempelvis ”Chasing My Mind” känns tyngre än någonsin. Samtliga bandmedlemmar har utvecklat sin scennärvaro och Lagerström hanterar numera sin bas som om den vore ett vapen. Bli inte förvånade om han dyker upp på NME Cool List inom en inte allt för avlägsen framtid.

Under ”ABC City” utökas bandet till fem medlemmar då Anton Strandbergs bror får fira sin födelsedag genom att bli tillfällig huvudsångare. Han sköter uppdraget alldeles utmärkt.

Spelningens, och hela turnéns, sista minuter rundas av med sönderslagna instrument och ett ljudkaos utan motstycke. Det känns fint på något sätt.

Text: Victor Lundmark
Foto: Theodor Wilson och Victor Lundmark

Redaktionen

Du kan kontakta Redaktionen på info@femtjugo.se.