Foto: Victor Lundmark/520

DIIV på Debaser Slussen

Tekniska problem förstör DIIVs soundcheck. En inhyrd förstärkare fungerar inte alls på det sätt som Brooklynbandet tänkt och de tvingas kompromissa med sin egen ljudbild. Detta får frontmannen Zachary Cole Smith att inleda spelningen på Debaser Slussen med en disclaimer: ”Om det här kommer låta skit är det inte vårt fel”. Till en början känns hans ansvarsfriskrivning ganska befogad. Det låter nämligen inte särskilt bra alls.

Ljudet är kantigt och stelt. Inte alls svävande och hypnotiskt som på gruppens debutalbum från tidigare i år. Det DIIV har på sin sida är dock vilja och intensitet. Det låtarna saknar i teknik kompenseras av en stor mängd energi och sakta men säkert vänder de matchen mot det krånglande ljudet.

”Doused” hade tydligen arbetsnamnet ”The Punk Song” innan den var helt färdigställd. Egentligen ganska logiskt. Mer överraskande är att flera av DIIVs låtar får en punkig aggressivitet på scen. Desto hårdare de tar sig an sin musik, desto mindre märker man de tekniska problemen. Och desto mer imponerar DIIV.

Detta må vara långt ifrån en oförglömlig spelning. Men det är minst lika långt ifrån att låta skit.