Foto: Rasmus Jerndal/520

Stealing Sheep på Oran Mór

GLASGOW
Har ni hört talas om Haim? Ni vet, den där NME-hypade trion med tre systrar som sjunger gudomliga stämmor till vad som är lite melankolisk pop. Det skulle kunna beskrivas som Florence Welch möter Erato i Los Angeles. Ta nu Haims musik, blanda in diverse folkmusikaliska och psykedeliska influenser samt taktbyten á la Rush och plötsligt hör du det som kvällens förband bjuder på. Nej Stealing Sheep har ännu inte gjort sig något större namn på varken den brittiska eller europeiska marknaden, men det kan mycket väl varar på väg. Detta trots att de enligt undertecknad har gjort ett av årets bästa debutalbum i form av Into the Diamond Sun. Och visst fungerar det även på scen.

Det är inte direkt påtagligt att kvällens spelning är utsåld när Liverpool-trion går på scen. Föga oväntat öppnar albumdebutens titelspår The Garden

Under "Rearrange" blir det hela klart. Det är kombinationen av avskalade trummor och ett gitarrsound som byggs mycket på manuellt vibrato som bär spelningen. Effekten är åt det hypnotiska hållet och lämnar mersmak. Faktumet att den ofantligt idéfattiga belysningen får lokalen att framstå som ett fritidsgårdsdisco stjälper inte överdrivet i det långa loppet. När "Shut Eye" spelas som näst sista låt känns det nästan lite charmigt. Det är dock inte charmen utan kvalitén som är minnesvärd. Den kan ta Stealing Sheep långt.