Illustration: Siri Eskilson/520

#II 52 – Om artisterna själva får välja

Så äntligen är den här. Det ni alla väntat på sedan den senaste listan publicerades. #52 av vår andra årgång här på 520 är äntligen här. Vi låter anledningen till dröjsmålet vara osagd och nöjer oss helt enkelt med att vara glada för att den är här. Precis som förra årgångens avslutningslista är det även här så vi bad några artister och band vi gillar hjälpa oss välja låtar. Här nedan ser ni vilka som valde, vad de valde och varför. Hurra! Lyssna på listan med Spotify →

Gloria — Maria Minerva (Vald av Jeremy Gara i Arcade Fire) Lyssna på SoundCloud

Den här låten är hämtad från Maria Minervas EP Sacred & Profane Love. Den släpptes på ett Los Angeles-baserat bolag som heter 100% Silk. Hela EP:n är bra, men just denna låt väcker något särskilt hos mig. Inte säker på att jag kan förklara varför. Sången behöver inte försvinna iväg åt alla håll, den gör vad den gör. Den klarar av att intressera mig hela vägen. Refrängens melodi har begravt sig i min hjärna. Så, så, så bra.

Line in the Sand — Q And Not U (Vald av Blood Red Shoes)

Ett grymt band som inspirerat oss något oerhört. De fanns innan hela den där punk-funk-grejen slog igenom. De hade visserligen inslag av det men var både punkigare och funkigare faktiskt. De hade fantastiska melodier och borde ha blivit hur stora som helst.

Black Sabbath — Black Sabbath (Vald av Stephen Pope i Wavves)

Första låten på det första albumet med Black Sabbath. Förmodligen det bästa/mörkaste/mest episka öppningsspåret som ett album någonsin haft. Dessutom lyckas den vara över sex minuter lång utan att man tappar intresset, vilket är helt jävla sjukt med tanke på hur kort jag brukar kunna hålla fokus.

You’ll Never Change — Gus Gus (Vald av John Grant)  Lyssna på YouTube

Låten jag vill rekommendera är Gus Gus cover på “You’ll Never Change” från deras underskattade album Forever. Låten har en av de funkigaste basslingorna NÅGONSIN från den otrolige Biggi Veira. Dessutom är Earths galna, soul-fyllda och rättframma sång ultrasexig. Detta är en låt som får mig att dansa och alltid gör mig på bästa humör. Lyssna på den HÖGT på en stereo med en Subwoofer. Din rumpa kommer tacka dig.

Tonight I’ll Be Staying Here With You (LIVE) — Bob Dylan (Vald av Jon Barthmus i Sun Airway)

Jag är alltid besatt av någon särskild låt eller skiva med Dylan. Den senaste tiden har det varit denna live-inspelning från Rolling Thunder Revue-turnén 1975. The Nashville Skyline-versionen av låten är jättebra, men känslan och intensiteten i denna live-version är slående. Jag kan nästan inte föreställa mig hur det var att komma till föreställningen och se dem öppna med den här. Om jag bara kunde få en tiondel av den karisman till vår egna live-show vore jag nöjd.

Born Under a Bad Sign — Fairewell (Vald av Ben Shemie i Suuns)

För en tid sedan satt jag och lyssnade på webbradio när detta spår började spelas. När jag hörde låten snöade det utomhus, precis som i texten, och det drog i mina hjärtesträngar.

Follow Baby — PEACE (Vald av Conor Rowlan i Trophys) Lyssna på SoundCloud

Jag gillar stilen på det här bandet och den här låten. Det är verkligen något som är nytt och intressant att lyssna på. Lite märkligt att jag tillhör ett electroband men väljer att rekommendera en låt från ett nu-grunge-band, men sådant är livet liksom!

In a manner of speaking – Tuxedomoon (Vald av Anton Kristiansson)

Jag gillar låten för att han som sjunger låter lite konstig fast på ett bra sätt. Första gången jag hörde låten så tänkte jag att det inte lät klokt, sen lyssnade jag några gånger och då lät det plötsligt klokt. Han som visslar är grym. Låten får 10 av 10

 

Vän av ordning märker här att det saknas två låtar. Vi vet. Förlåt. Vi hittade inte de två sista artisterna som ville ställa upp!