Way Out West
Foto: Theodor Wilson/520

Refused på Azalea

Förväntningarna inför Refuseds första och enda framtida inplanerade Sverige-spelning på fjorton år var skyhöga. I alla fall för mig. De två konserter jag sett tidigare i år har varit bland det bästa jag upplevt i konsertväg hittills i mitt liv. Första gången på en inomhusklubb i Stockholm, och andra på en stor festivalscen i Barcelona. Trots normen att punk- och hardcorespelningar blir sämre ju större lokal de framförs på var något som Refused i Barcelona motbevisade för mig. Må hända att det inte var bättre än spelningen på Debaser Medis i Stockholm, men bandets förmåga att prestera så väl i båda sättningarna går för mig inte att jämföra med någon annan musikartist.

”Rather Be Alive! Rather Be Alive!”

- lyder avslutningen i Refuseds låt ”Rather Be Dead” och är frasen som de köande åskådarna på de främre raderna skriker samtidigt som det 15-20 minuter långa introstycket flödar ut över området runt Azalea-scenen.

Inledande Worms of the Senses/Faculties of the Skull är efter fjorton år intakt jämfört med studioversionen och i dagens läge fortfarande en innovativ punklåt. Publiktrycket är hårt, och blir successivt desto hårdare under de tre följande låtarna där publikfavoriten ”Rather Be Dead” är i stunden ett självklart klimax.

Mellan låtarna håller sångaren Dennis Lyxzén publiksnack som är så gott som identiska med hans övriga mellansnack tidigare under turnén. Det är dock ingen tvekan om att varje ord som kommer ur honom är från hjärtat och om ämnen som han verkligen tror på och brinner för.

De sista tre låtarna är fenomenala rakt igenom. Gnistan och energin hos personerna i publikhavets moshpit är i trans. Åldersvariationen på fansen bland åskådarna är hög. Från ungdomar som just passerat festivalens åldersgräns på 18 år, och kanske precis upptäckt bandet, till de som upplevde hardcorebandet på 90-talet. Och de mitt emellan förstås, dem som aldrig vågat tro på chansen att få se Refused live på en scen. De som jag.

Setlist

(lyssna på låtlistan via Spotify uppe till höger)

Worms of the Senses/Faculties of the Skull
The Refused Party Program
Liberation Frequency
Rather Be Dead
Coup d’état
Summerholidays vs. Punkroutine
The Deadly Rhythm
Hook, Line and Sinker
Everlasting
Refused Are Fucking Dead
———–
The Shape of Punk to Come
New Noise
Tannhäuser/Derivè