Way Out West 2012: Akterna du bara måste se

Om mindre än en vecka drar Way Out West igång. Beslutsångesten har kickat in då vi alla snickrar ihop ett personligt schema. Här har ni åtta akter ni inte får välja bort.

Giganter:

Frank Ocean (US)

Det kändes nästan omöjligt att han skulle lyckas leva upp till förväntningarna på sitt debutalbum. Det är ytterst lite han har gjort som inte varit minst sagt makalöst, och detta var som upplagt för fiasko. Men icke. channel ORANGE är utan tvekan ett av årets bästa album.

INGRID (S)

Kan man klassa detta kollektiv som ”giganter”? Vi vet trots allt så lite om det. Men det är världspremiär, och individerna som tillsammans bildar INGRID är utan tvekan giganter. De är väl egentligen ett skivbolag, ett kollektiv som består av bland andra Lykke Li, Peter Bjorn and John, och Miike Snow. Var och en vet hur man levererar på scen.

Etablerade:

First Aid Kit. Foto: Theodor Wilson/520

 First Aid Kit (S)

Vad behövs egentligen sägaS om Sveriges superstjärnor? Deras album The Lion’s Roar var lysande, deras världsturné likaså, och systrarna från Stockholm är utan tvekan ett måste. Uppskattade världen över, ett samarbete med en utav musikbranschen kanske häftigaste människor – Jack White. First Aid Kits stämmor och ljuva musik kommer eka genom Slottsskogen.

St Vincent (US)

Hon har varit förband till bland andra Arcade Fire och jobbat tillsammans med Bon Iver, som också gästar Göteborg på fredag. Det har skrivits att hennes musik är en blandning av glädje och galenskap, och vad kan vara bättre på en festival då alla är just glada och galna? Det är indiepopens Mary Poppins som gästar Way Out West i år, och det kan inte bli annat än succé.

Cloud Nothings (US)

Det är ingen hemlighet att amerikanarna och britterna kan sin indie, och att just Cloud Nothings inte fick plats på festivalområdet är förvånansvärt. Deras tredje album ”Attack on Memory” höjde ribban för allt gällande musik 2012 – det är snabbt, mörkt, stundtals hårt, och lo-fi pop i sitt esse.

Uppstickare: 

Iceage, Foto: Victor Lundmark/520

alt-JΔ (UK)

Hur beskriver man ett band som själva har svårigheter med just detta? Det är ingen hemlighet att jag har en obeskrivlig kärlek till just detta band, som än så länge fortfarande måste skattas som en uppstickare. Tillsamman med tidigare nämnda Frank Ocean har alt-JΔ stått för en av årets stora prestationer då de tog England med storm med debutalbumet ”An Awesome Wave”. Har ni lyssnat in er på detta förstår ni säkert varför. Med en enorm ljudbild kan jag tycka att de nästan är för bra för en klubbspelning. Men samtidigt så har jag mina käraste minnen från just dessa under Way Out West. alt-JΔ kommer tveklöst läggas till på listan av oförglömliga spelningar.

How to Dress Well (US)

Eterisk, lo-fi R&B från Brooklyn. Om ni inte har lyssnat på debuten ”Love Remains”, gör det. Tom Krell som han heter, är bevis på att USA och Brooklyn är bäst på musik. Just Krells musik under artistnamnet How to Dress Well är meditativt och subtilt euforiskt, om det nu existerar. Filosofieleven tänjer på alla gränser med sin musik, och det blir obeskrivligt spännande när han bjuder på låtar från kommande albumet, Total Loss, som släpps i september.

iceage (DK)

Älskade av 520-redaktionen, som intensivt följer deras framgång, kommer en av Danmarks juveler till Göteborg. De hyllas till höger och vänster, och det är inte oförtjänt. Till och med jag som aldrig riktigt förstått mig på punkmusik kan uppskatta detta. Men inte för att det är mer lättsmält, kanske precis tvärtom. Aggressiviteten är obeskrivlig och smittar av sig, och med en scennärvaro utan dess like kommer frontmannen Elias Bender Rønnenfelt och kompani bjuda på vackert strukturerad kaos.

  • Jesper Lindvall

    Jacuzzi Boys är också ett måste!