Introducing: Blind Television

Det var aldrig riktigt meningen att vi skulle skriva om Blind Television. Bandet från Nacka har en medlem vars storebror heter Theodor och är min kollega här på 520. De har en annan medlem som heter Rasmus. Även han är min kollega på 520. Kanske finns det därför lika många skäl som vänskapsband till varför ett uppmärksammande av Blind Television inte skulle kunna passera helt friktionsfritt på den här sidan. Vår strävan efter att, så gott vi kan, bidra till en seriös och oberoende musikjournalistik skulle väl bromsas upp om vi ägnade inlägg åt ett band vi lika gärna hade kunnat kalla ”bekantskapskrets”?

Så tänkte jag i alla fall förut. Jag har tänkt om nu.

520 har, så vitt jag vet, gjort den första svenska intervjun med Youth Lagoon. Vi var först med att skriva om Emmaboda-aktuella Sameblod. Vi gjorde tidernas första reportage om Holograms. Att ignorera ett band med uppenbar potential, enbart för att vi är rädda för att ses som svågerpolitiska, vore att göra både oss och dig som läser 520 en rejäl björntjänst. Vi ska vara först med den bästa musiken. Därför introducerar vi nu Blind Television.

I dagarna släpptes Demo(n), kvartettens första EP. Tre ganska olika spår, alla intressanta på sitt eget sätt. ”Mario Savio” är musikalisk kubism. En kantig skapelse som bjuder på nya överraskningar vid varje lyssning. ”Suburban Behaviour”, med sina Broder Daniel-klingande riff, är en låt som stått vid bandets sida betydligt längre än basisten Ellioth Axelsson. Nu tycks den äntligen ha hittat sig egen passande identitet på allvar. ”A Lot Of People Think A Lot Of Things About Hawaii”, min personliga favorit, kommer inom kort att bli för stor för replokalen strax utanför Stockholm. Det råder inga tvivel om den saken.

En kolsvart novemberkväll förra året gjorde Blind Television en spelning inför cirka fem personer i Gustavsberg. Efteråt utbrast Rasmus ett uppgivet: ”Vad ska folk tro?!”. Jag och 520-Theodor har skrattat ganska mycket åt det citatet efteråt. Dels för att ”folk” vid den tidpunkten förmodligen inte trodde särskilt mycket överhuvudtaget, dels för att resan därefter har gått vidare till en röjig lägenhetsspelning på nyårsnatten, via Kafé 44 för att slutligen landa i Demo(n). Om folk numera tror någonting är det således en tro som bör kretsa kring positiva tankar.

Rasmus Jerndal, Axel Wilson, Jesper Lindvall och Ellioth Axelsson. Fyra namn du inte nödvändigtvis behöver lägga på minnet. Vad viktigare är: lyssna på deras musik. Ge dig själv möjligheten att om några år kunna säga: ”Jag var en av de första som lyssnade på Blind Television”. Var med från början. Upplevelsen blir så mycket bättre då.

Så, vad ska folk tro? Det är nu upp till dig att besvara.

 • KnullAzealiasCunt4Life

  Ja. Det här var ju också skräp.

  • Axel

   Förlåt.

  • Victor Lundmark

   Kan inte du fixa en ”Hata 520″-Tumblr eller något istället? Jag kan tycka att din sylvassa kritik inte riktigt får blomma ut till fullo här i vårt kommentarsfält.