Foto: Klas Eskilson/520

Digitalism: ”Kanske kommer rentav Djävulen och säger hej”

Tyska duon Digitalism turnerar just nu runt i världen med sin dansanta elektroniska pop. 520 mötte upp bandet i Stockholm för några veckor sedan.

Nu har ni nått en nivå där ni reser runt och spelar er musik i hela världen. I vissa fall står ert bandnamn till och med högts upp på festivalaffischer. Vad finns kvar att uppnå med Digitalism?

Jens Moelle: Vi kan fortfarande vara headliner på en annan festival (skratt). I nuläget skulle vi exempelvis inte platsa som headliners på största scenen på Roskilde. Jämför man oss med, låt säga, Jay-Z och Kanye West så är vi ju väldigt, väldigt små.

Är det något ni strävar efter? Att bli så stora?

İsmail Tüfekçi: Vi försöker inte så mycket. Vi gör vår grej och om det händer så händer det. Om inte… ja, då är det bra ändå.

Du säger att ni gör er ”grej”. Hur skulle du beskriva innebörden av det?

İ: Om man ser på det rent musikaliska så förändras det hela tiden. Så sent som här om dagen hörde vi ett nytt ord: ”Beverly Hills-dubstep”. Det handlar om att allt är väldigt trendigt. Någon sådan musik skulle vi aldrig göra eftersom det bara inte är vi. Vi håller oss till vårt sound.

J: Alltid mellan techno och indie. Vi vill göra vår musik. Om folk gillar det vi gör är det bra och om de inte gillar det så är det deras problem… åtminstone till en viss grad (skratt).

İ: Det är vanligt att om något dyker upp bakom ett hörn och är nytt så lockar det till sig väldigt många. Någon möjlighet att ändra på det finns ju inte.

Det senare av era två album känns mer som pop än det första. Hur kommer det sig att ni gjorde den förändringen i ert sound?

J: Jag tror att det var ett naturligt steg i utvecklingen. Vi gjorde det första albumet och sedan åkte vi ut och började spela live. Inför det andra var det istället så att vi kom tillbaka efter fyra år av turnerande. Bakgrunden var helt annorlunda. Vi ville prova att gå lite längre, få in mer låtskrivande vilket vi på första albumet bara gjorde en eller två gånger… främst med ”Pogo” då. Låtar som var mer rakt på sak, inte sju minuter långa klubbversioner liksom. Det skiljde sig en aning, men det var fortfarande Digitalism. Det finns gott om utrymme att röra oss inom indie, techno, DJ:ande samt att spela live. Allt som ryms inom de ramarna är i stora drag vad som definierar Digitalism tror jag. Hursomhelst, den andra skivan var väldigt mycket Digitalism även om det fanns en viss skillnad.

Ibland har vi sagt att det första albumet var lite uppe i rymden, medan det andra var mer nere på jorden.

Vilken är den största skillnaden mellan albumen?

İ: Jag skulle vilja säga att det är nattetid och dagtid.

J: Precis! Det andra känns mer solnedgång medan det första lutar åt sen natt. Vi har mognat på det andra och baserar det mer på sång än vad som är fallet på det första.

İ: Nästa album kommer att vara mer… frukost (skratt)! Nej, jag skojar bara.

J: Ibland har vi sagt att det första albumet var lite uppe i rymden, medan det andra var mer nere på jorden. Kanske blir nästa steg att verkligen gå under jorden.

İ: Kanske kommer rentav Djävulen och säger hej. Vem vet?

Så nästa skiva kan bli ett satanistiskt frukostalbum?

J: Ja! (skratt)

İ: Nej då, men om vi ska berätta om något som verkligen kommer hända så kan vi informera om att vi släpper en mix-samling via DJ-Kicks i juli! Det blir speciellt. Vi tog våra favoritlåtar från tidigare år, gjorde ett par remixer och sådär. Det är faktiskt riktigt intressant.

Är detta kanske ett steg i rätt riktning mot att bli headliner på Roskilde?

J: Nej nej, vi har ju ett förflutet inom DJ:ande. Så ur det perspektivet är det här snarare ett steg tillbaka.

İ: Här måste jag tillägga att vi aldrig pressar fram något. Om man tittar bakåt i tiden har våra låtar alltid växt fram naturligt. Det har aldrig funnits en tanke om att något ska bli på ett visst sätt bara för att vi gör något särskilt. Vi producerar vår grej och om det blir stort så blir det så. Om det fortsätter så som det är nu så är det helt okej. Det är aldrig någon press. Om man tvingar fram något kommer det aldrig fungera. Visst, det kan fungera den dagen du kopierar något för att dans eller dubstep är den nya grejen liksom. Kortsiktigt kan man nå snabb framgång, men långsiktigt tror jag inte att det är en bra idé.

Vad händer under de närmaste månaderna?

İ: Vi ska ta oss in i studion och se om vi kan få ihop lite material. Det blir också en hel del festivalspelningar. Det är faktiskt en fullbokad sommar.

J: Ja verkligen. Vi har det där med DJ-Kicks samt ett antal singelsläpp. Så det är väldigt mycket på gång.

… Och tillslut kommer vi få höra det där nya frukost-Digitalism?

J: Ja… men först efter en lång brunch.

Fotnot: Digitalisms mix-samling släpps via DJ-Kicks den 10 juli med en ny låt, exklusiv för denna utgåva – ”Falling”.

Text: Victor Lundmark
Foto: Klas Eskilson