Crystal Shipsss – Dansk indie blir bara bättre och bättre

Som medarbetare på en hyfsat etablerad musiksida får man så många mail om band man borde skriva om att det tillslut blir en vanligare del av vardagen än, låt säga, frukost. Därför är det alltid en speciell känsla som infinner sig när det kommer in tips som verkligen sticker ut ur mängden. Under midsommarhelgen ramlade ett mail från Jacob Faurholt ner i inkorgen. Jacob driver det dansk-tyska skivbolaget Raw Onion Records och ligger bakom nya projektet Crystal Shipsss.

Crystal Shipsss är utan tvekan ännu ett i raden av briljanta indieband/projekt från Danmark. Debutalbumet heter Yay och rymmer samma spöklika skimmer som vi känner igen från Sleep Party People. Dock lyckas Jacob Faurholt allt som oftast vara ännu mer spöklik än sina maskerade landsmän. Crystal Shipsss låtar sträcker sig sällan över två minuter men hinner ändå bygga upp en komplex och spännande ljudbild under den korta tiden. Introspåret ”Smile” sprakar av lo-fi och dimmig Brooklyn-pop, något som egentligen slingrar sig som en röd tråd genom hela albumet. Den i sammanhanget marathon-långa ”Uh Huh” skulle kunna vara inspelad på en mobiltelefon men utsöndrar trots det mer känslor än ett fullsatt konserthus. Det här är riktigt bra helt enkelt.

I och med att indiescenen nu har erhållit en gudagåva i form av Crystal Shipsss blir jag allt mer övertygad om att Danmark inom en inte alltför avlägsen framtid kommer uppnå världsherravälde när det kommer till shoegaze. Sedan tidigare har vi skrivit om band som ovan nämnda Sleep Party People, Waldo & Marsha och förtrollande iceage-projektet Vår (tidigare: War). Formkurvan verkar om inte annat gå spikrakt uppåt.

Fotnot: Lyssna på hela albumet via Spotify, uppe till höger.