Hultsfred
Foto: Klas Eskilson/520

Bombay Bicycle Club på Blue Stage

Ett av banden som hade den stora äran att få plats på 520:s första lista var inga mindre än Bombay Bicycle Club. Det är därför inte mer än rätt att vi också är på plats när bandet äntligen Sverigedebuterar. Maken till premiär var det ett tag sedan man upplevde.

Den tidiga eftermiddagssolen skiner över britterna. Bandet ser lika glada som de kanske något baktrötta besökarna. För första gången är även ljudkvalitén på topp. Melodierna skiner skiner igenom och hörs tydligt. Du som är här vet vad jag menar. Den tidigare osymmetriska ljudbilden där basen åt upp allting annat levande är som bortblåst när Jamie MacColl slår frenetiskt på sex strängar.

Att Bombay Bicycle Club är musikaliska så att det räcker och blir över råder det ingen tvekan om. Det känns därför lite synd att bandet inte låter sig själva leka med låtarna live. Det låter verkligen fantastiskt, och detta kanske är nörderi på en lite för hög nivå men det med tanke på hur bra kvartetten är för dagen undrar jag om det inte finns ännu mer att hämta i flinka fingrar som blandar allt från pop till experimentell rock.

Som bäst är det när hela bandet förutom sångaren Jack Steadman sjunger stämsång. Direkt efteråt bryter det ut i en lyckligt aggressiv gitarrfrenesi som britter överlag verkar äga patent på. Tack för att det fortfarande fungerar.

Foto: Klas Eskilson
Text: Rasmus Jerndal