Hultsfred
Foto: Klas Eskilson/520

Justice på Green Stage

Hur Justice kan imponera mer andra gången man ser dem än första gången är det ämne vi idag ska ta upp här. Det är nämligen så att de, trots att låtarna är desamma och trots att det fortfarande är samma turné som genomförs, presterar starkare än i mars då de spelade på Annexet i Stockholm.

Det första de lyckas mycket bättre med är att mixa ihop låtarna. ”We Are Your Friends” skanderas ut över såväl gamla som nya låtars beats, och övergångarna är näst intill omöjliga att upptäcka. Man möts av något som nästan är en enda låt som sträcker sig över hela spelningen och konstant genomgår en obemärkt förändring.

Den andra bidragande faktorn tror jag är en viss bekantskap vid deras sound live. Blandningen mellan bekanta inslag och oväntade partier blir då mer fulländad. Sättet de blandar rockigare låtar från Audio, Video, Disco. och funkigare riff från Cross på ett så felfritt sätt med textrader från båda albumen är, och kommer förhoppningsvis alltid vara, en av duons största styrkor.

Det tredje är att situationen är bättre på många sätt. Större scen, större ljud, piggare publik. Kort sagt är stämningen bättre. Riggen som duon står på är inte vad det först verkar vara. Marshallförstärkarna förvandlas till strålkastare, och möjligheten att se vad som försiggår på scenen är mer ofta än sällan som bortblåst. Justice ljusshow är bland det ljusintensivare man kan mötas av på en spelning, vilket bidrar till att helhetsintrycket höjs till oerhörda nivåer.

Om man sen ska gå över till kritiken så är det ibland lite väl uppenbart att stora delar av spelningen är noga uttänkt sedan tidigare. Detta är såklart ett krav för att det över huvud taget ska fungera med ljusshowen, men det blir ibland nästan tråkigt när man ser vilken rutin bandet har på stora delar av inslagen i låtarna. Ibland drabbas även Gaspard och Xavier av åkomman som många inom deras genre bär på: att många delar av spelningen är otroligt förutsägbara. ”Klart det kom ett drop där” hörde jag någon säga under spelningen, och det var precis så det var.

Inte mer än en minut senare möts vi av en liknande situation, och resultatet där var helt annorlunda. De kan alltså fortfarande överaska, vilket är det som gör att längtan till nästa chans att se bandet stiger för var gång du ser dem.