GUIDE
Foto: Victor Lundmark/520

Inför Hultsfred 2012: Akterna du inte får missa

Det är mindre än en vecka kvar till Hultsfredsfestivalen 2012. Här är en sammanställning över spelningarna du absolut inte får missa.

Giganter

The Stone Roses (UK)

Ett erkänt uselt liveband är tillbaka och sägs nu vara bättre än någonsin. Vad innebär det egentligen? Oavsett vilket kan detta vara en av årets mest spektakulära musikhändelser i Sverige. The Stone Roses sitter inne på magiskt låtmaterial och kommer på Hultsfred att göra en av sina första konserter tillsammans sedan kvinnor fick rösträtt. Ian Browns ego är i sig självt värt en plats högst upp på festivalaffischen och detta kommer bli minnesvärt oavsett resultat.

M83 (FR)

Musikaliskt sett kan detta vara festivalens bästa bokning. M83 är en ljudupplevelse som saknar rimliga jämförelser. Stark insats på Berns i vintras, ännu starkare insats på Primavera Sound förra veckan. Anthony Gonzalez och hans band är större än någonsin och tycks älska varje ögonblick. Tack vare dubbelalbumet Hurry Up, We’re Dreaming har de nu dessutom så hög lägstanivå att en låt som ”Midnight City” kan kastas in närsomhelst i spelningen utan att man för det går miste om en storslagen final.

Etablerade

Bombay Bicycle Club (UK)

Det är egentligen väldigt konstigt att Bombay Bicycle Club inte spelat i Sverige förrän nu. Även om de aldrig riktigt lyckats toppa debuten I Had the Blues But I Shook Them Loose från 2009 har bandet vuxit och vuxit för att slutligen nå en förhållandevis hög status på hemmaplan. Efter tre album som vart och ett rör sig i ganska olika riktningar ska det bli kul att se vart kvartetten har landat.

Den svenska björnstammen (S)

Det spelar ingen roll hur många festivaler Den svenska björnstammen blir bokade till. Det spelar ingen roll att Den svenska björnstammen nu blivit så folkliga att barn sjunger deras sånger på skolavslutningen. Den svenska björnstammen är och förblir ett musikaliskt lyckorus som aldrig blir tråkigt. Till skillnad från många andra musikaliska lyckorus råkar Norrköpingskillarna dessutom ha musikalisk talang. De har varit i branschen ett bra tag, men nu vet gemene festivalbesökare äntligen vilka dessa herrar är. Således kan spelningen på Hultsfred bli någon sorts milstolpe för kollektivet som ursprungligen bara tänkte bygga en zeppelinare.

The Vaccines (UK)

Kurvan över den totala euforin kring The Vaccines har visserligen sakta börjat vända nedåt, men britterna är fortfarande hett eftertraktade på marknaden. Debutalbumet var en succé och gruppens intensiva spelningar har möts av lovord från alla håll. Driven gitarrindierock från Storbritannien brukar vara lika populärt i Sverige som Premier League-fotboll. Gör Hultsfreds tydliga flirt med genren att The Vaccines höjer sig ytterligare ett steg?

Uppstickare

Spector (UK)

Ett band som klär sig som The Hives, låter som en blandning av The Vaccines och White Lies, samt utstrålar storhetsvansinne likt The Killers ska inte kunna misslyckas på en svensk festival. Spector har alla förutsättningar att inom kort slå igenom på bred front (om de inte redan gjort det). Dopad indierock utan några som helst pretentioner.

Holograms (S)

Jag kan inte minnas senast ett svenskt indieband blev internationellt omskrivet på det sättet – i den utsträckningen. Med sin tunga men melodiösa post-punk har Stockholmarna i Holograms dragit till sig lovord från flera inflytelserika medier. Live är de dessutom näst intill helgjutna trots sin relativt korta historia. Ett mycket intressant band att uppleva, inte minst då de hämtar influenser från så mycket mer än det som på förhand verkar uppenbart. Singeln ”ABC City” är en fullträff.

Future Islands (US)

Tänk er soundtracket till “Den lilla sjöjungfrun”, men byt ut krabban Sebastians röst mot den mörka, rossliga stämma som ägs av Samuel T. Herring. Där någonstans får man fram Future Islands dansanta Havet-är-djupt-disco. Detta är en ganska unik form av pop.

Sleep Party People (DK)

De må se ut som karaktärer hämtade ur en svinläskig animerad film från Japan, men låt inte de hotfulla kaninmaskerna skrämma bort dig. Sleep Party People kommer till Småland med två riktigt starka album i ryggen. Det senares sound påminner rent av om ett sorts spöklikt M83, om man så vill. Relativt tidiga speltiden (18:00) är inte till bandets fördel, men det finns ändå lika många skäl som kaninöron till varför detta är sevärt. Frontmannen Brian Batz är viktig för Danmarks växande shoegaze-scen.