Foto: Victor Lundmark/520

Lucas Nord: ”Mest nöjd är jag över att jag kan leva på det här”

För en tid sedan mötte vi lovande producenten Lucas Nord på Dans Dakar. Han berättade om samarbetet med Urban Cone och dyrkandet av Salem Al Fakir.

Under dagen har jag roat mig med att försöka bygga en sorts skala över producenter som i huvudsak gör låtar med andra etablerade artister. Längst ut åt ena hållet har vi hipsterproducenten, låt säga SBTRKT. I andra änden finns Deadmau5 och någonstans där emellan hittar vi Teddybears. Var skulle du placera dig själv på skalan?

Lucas Nord: Svårt! Musiken jag gör är ju väldigt kommersiell egentligen. Samtidigt använder jag mig av sångare och sångerskor som kanske inte är så kommersiella. Det är Urban Cone eller And Then, vilket är fallet på nya singeln. Det är liksom lite ”indie-vibe” på det. Vet dock inte om jag skulle kalla det ”hipster-vibe”, men någon blandning typ. Nu är jag väl mer åt det kommersiella hållet, fast jag tittar lite åt… höger (skratt).

Är det den smalare musiken du har lättast att identifiera dig med?

L: Jo, popmusik och indie har alltid varit något jag hållit på med. Det är det jag lyssnat på, spelat och så vidare. Så när jag kom in på den här dansmusiksvängen föll det sig naturligt att ta influenser därifrån (från indiepop, red. anm.).

Hur ser arbetsprocessen ut när du jobbar med ett band som Urban Cone?

L: Jag och Urban Cone är typ bästa polare. Vi gick på Rytmus tillsammans och hänger nästan varje dag så det blev liksom: ”Ska vi göra en låt?”. Sedan satte jag ihop ett track, Emil och Rasmus la på sång och sedan blev detta ”Let Us Stay Young”. Det blev klockrent direkt!

Fanns det en avsikt att göra en konkret låt eller råkade bara detta kompisprojekt bli väldigt lyckat?

L: Alltså, det fanns en avsikt. Jag hade gjort en remix på deras första singel, ”Urban Photograph”. Den blev väldigt väl mottagen då folk tyckte det var nice med deras sång över house. Sedan hade jag lite grejer på gång med skivbolag och då föll det sig ganska naturligt att det här blev första singeln.

Om du får fantisera hyfsat fritt; vilka sångare skulle du då vilja jobba med framöver?

L: Jag har några på gång som visserligen inte är så stora, men… Wild At Heart bland annat. Det kommer bli jävligt nice. Drömmen är Salem Al Fakir. Det är min gud inom musiken, men nu har tyvärr Avicii snott honom.

Vad är det som gör Salem gudomlig för dig?

L: Hans melodispråk, hans låtar, hans sång, hans musikalitet. Jag såg honom live innan han släppte första plattan. Jag vet inte, men han är högt upp för mig.

Det känns som att du hämtar influenser lite överallt.

L: Jag är runt och letar. Just nu när jag är så ung och precis har börjat så får man testa sig fram lite. Eftersom jag bara släppt en singel och några remixer blir det väldigt svårt att säga vad som är Lucas Nord-soundet. Men det är något som förmodligen kommer lite senare. Då kommer folk börja känna igen sig.

Hur tror du det kommer kännas när du hittat Lucas Nord-soundet?

L: Det lär väl inte ske bara sådär, utan blir något som kommer under åren. Eric Prydz (som spelade på Dans Dakar samma dag som Lucas, red. anm) har utvecklat ett sound men gör mycket olika grejer också. Om två år kanske jag gör helt annan musik. Det är så svårt att säga. Vad som är populärt förändras ju också. Även om man inte ska ändra sig efter vad som är populärt så tar man ju ändå influenser från det.

Men du tror i alla fall att du håller dig kvar vid elektronisk dansmusik?

L: Jag kommer nog att hålla mig till dansmusiken för det är där jag är. Samtidigt sysslar jag med andra projekt också. Jag är trummis och så. Men Lucas Nord som artist är dansmusik.

När det kommer till den musik du gör som Lucas Nord; hur är du då hjälpt av att också vara trummis?

L: Jag vet inte om det nödvändigtvis har med trummor att göra. Jag har spelat trummor så jävla länge, jag har gått på musikergymnasium. Jag har en bra musikalisk grund då jag har spelat lite gitarr, piano, sjungit en del och så vidare. Jag har lite av varje. Men det är klart att trummorna hjälper. Jag kan exempelvis ta influenser från när jag spelar live och sedan göra det till något elektroniskt.

Har du någon särskild vision om ditt framtida album?

L: Hm, ett album är på gång. Det kommer bli såhär… Lucas Nord-dans. Det är liksom poppig house på något sätt. Det är det som är på gång nu, mer åt ”Let Us Stay Young”-hållet.

Du nämnde tidigare att du fortfarande är ung, men vad är du mest stolt över att ha uppnått i karriären såhär långt?

L: Mest nöjd är jag över att jag kan leva på det här. Det gick väldigt fort. Jag tog studenten förra året. Efter några remixer kontaktades jag av skivbolag. Man vill väl alltid att det ska bli väldigt stort väldigt fort, men jag tar det steg för steg. Just nu handlar det om att jag kan leva på det här och det är vad jag vill i livet.

Lucas Nord, Dans Dakar 2012. Foto: Victor Lundmark/520

Fotnot: I måndags släppte Lucas Nord nya singeln ”Close To You (Feat. And Then)”. Titta på videon här och köp låten från iTunes här!