Foto: Theodor Wilson/520

Jeff Mangum på San Miguel Primavera Sound (spelning två)

BARCELONA. Det känns på alla sätt ovärdigt och orimligt att försöka recensera Jeff Mangum. Personligen har jag varken kompetens nog eller en egentlig anledning att göra det. Tror det samma gäller för de flesta andra som får chansen. Amerikanen betyder så mycket för så många. Tillsammans med Neutral Milk Hotel släppte han två album som har förändrat indiemusiken och i vissa fall även förändrat människors liv. Det är därför som han efter år av frånvaro nu kan byta de intima hemmaspelningarna i Georgia mot fulsatta konserthus i hela världen.

Att se Mangum spela sina klassiska sånger påminner på ett ganska lustig sätt om när Peter Forsberg spelade hockey. Det är den där blicken som liksom börjar glöda och får något skräckinjagande i sig. Om någon såg Jeff Mangum i ögonen under den paralyserande versionen av ”Little Birds” hade denna individ förmodligen aldrig blivit sig själv igen.

Det finns en sådan respekt och integritet i Mangums framförande såväl som person. Det är något som gör att han blir så mycket mer än en vanlig man med ovanligt många gitarrer. Något som gör att det stockar sig i lyssnarnas halsar när han med en övertygande känsla sjunger raden ”In my dreams you’re alive and you’re crying”. Något som gör att musik aldrig kan reduceras till något annat än vad den betyder för varje enskild människa.

Setlist

Two-Headed Boy
Two-Headed Boy Pt. Two
Song Against Sex
The King of Carrot Flowers Pt. One
The King of Carrot Flowers Pts. Two & Three
Little Birds
Holland, 1945
Gardenhead/Leave Me Alone
Ferris Wheel on Fire
In the Aeroplane Over the Sea
Ghost
Naomi
Oh Comely

Lyssna på spelningens setlist uppe till höger. De låtar som inte finns på Spotify kan ni hitta länkar till här ovanför.