Foto: Theodor Wilson/520

En gyllene biljett till Jeff Mangum

BARCELONA. Den legendariske Neutral Milk Hotel-sångaren Jeff Mangum gjorde igår en sällsynt spelning i Europa. Just detta veckoslut är det dock inte fullt så sällsynt eftersom han spelar hela två gånger här i Barcelona. Kanske dyker han även upp när nära vännerna i The Olivia Tremor Control ikväll huserar på den så kallade Vice-scenen.

Mangums akustiska set ägde rum i en gigantisk eventhall precis utanför Primaveras festivalområde. För att försäkra sig om en plats i publiken krävdes att man tidigare under dagen köpte en (bokstavligen talat) gyllene biljett för den ytterst obetydliga summan 2 €. Festivalbesökare utan gyllene biljett fick istället ställa sig i en specialkö och hoppas på det bästa. Som det verkade blev hursomhelst de 3200 biljetterna sålda utan några som helst problem. 520-delegationen hamnade till och med i någon sorts ”svarta börsen”-situation som resulterade i att vi indirekt fick betalt för att se konserten. Pengarna kunde vi sedan istället lägga på Black Lips-merchandise (om nu någon var intresserad av att veta?).

Själva spelningen blev det lite si och så med. Fördomarna om att spanjorer är oorganiserade försvann inte direkt, snarare tvärtom. 3200 personer skulle som sagt släppas in. Jeff Mangum skulle börja spela 18:30. Arrangörerna började släppa in folk vid… 18:30. Lägg därtill att alla väskor skulle undersökas. De sista personerna kom, som ni kanske har räknat ut vid det här laget, in i lokalen ungefär samtidigt som Mangums avslutande ackord.

Vi hann se följande låtar:

Ghost
Two-Headed Boy Pt. 2
Engine
Two-Headed Boy

En till synes mycket komfortabel Jeff Mangum gick sedan av scenen och hyllades av publiken genom en stående ovation.