Dans Dakar
Foto: Klas Eskilson/520

Slagsmålsklubben på Dans Dakar

Slagsmålsklubben anno 2012 är lite svårdefinierat till en början. Tidigt i konserten handlar mellansnacket om en bandmedlem (Frej) som hellre vill resa med ”sitt NYA band”. Och utan Frej Larsson tappar Slagsmålsklubben alltid en extra dimension i sina live-framträdanden. De saknar liksom någon som greppar en mikrofon, skriker något oväntat och studsar fram till scenkanten för att dansa spasmiskt.

Å andra sidan gör avsaknaden av den där dimensionen, samt innehavandet av material från en helt ny skiva, att bandet ger intrycket av att ha vuxit upp lite grann. Visst, det idiotiska men likväl underhållande mellansnacket finns kvar, men vad gäller musiken är Slagsmålsklubben numera allt mindre Tv-spel och allt mer stabil klubbakt. Det låter fel att säga att Norrköpingsbandet (som numera håller till i ett kollektiv utanför Stockholm) har mognat, men faktum är att åtminstone deras sound har gjort det i och med släppet av The Garage. En låt som ”Övningsköra” har inte längre en lika central roll när bandet uppträder.

Det finns fortfarande något väldigt vitalt i gruppen som ägnar en stor del av sin speltid åt att klassificera Markoolios klassiker ”Bira låten” (ja, det ska tydligen vara särskrivet) som alkoholrasistisk då den negligerar så många andra drycker.

Avslutande ”Sponsored by Destiny” är lika stark som alltid.

Foto: Klas Eskilson och Victor Lundmark
Text: Victor Lundmark