Till minne av Handsome Furs

Handsome Furs. Foto: Victor Lundmark/520

Jag tänkte dra igång mitt bloggande med något som inte rör England. Det får vänta till nästa vecka. Idag tänkte jag uttrycka min otroliga sorg över att Handsome Furs inatt medelade på sin Facebooksida att de slutar. Vad detta kan bero på, vad det innebär för musiken, och om vi någonsin får se den häpnadsväckande Dan Boeckner på en scen eller i studion igen är något jag inte kan svara på. Men han förtjänar någon form av hyllning.

Beslutet att Handsome Furs splittras kom kanske inte som någon överraskning. Efter turnén med Wolf Parade, splittrades de. Varför? Jag önskar jag hade svaret. Det är ett genuint nöje när musiker som Dan Boeckner och Spencer Krug arbetar tillsammans och producerar musik som kan vara bland det bästa av 2000-talet. Tillsammans blev det som en ny Thom Yorke, där varje låt var perfekt konstruerad, texter som berörde, och ifall ni har sett någon av dem, eller kanske båda två, live har ni fått uppleva en scennärvaro som slår de flestas. Det var synd att Krug ännu en gång skulle lägga mer fokus på sin solokarriär. Det är möjligt att han behövde komma ifrån Wolf Parade för att producera musik under artistnamnet Moonface, som är mer experimentellt, men samtidigt innefattar den briljans som alltid är närvarande i Krugs musik.

I vintras, efter att alla Handsome Furs-fans i Europa taggade till för en spelning, meddelades det att de behövde ställa in turnén på grund av akuta hälsoproblem. Kan detta vara samma problem som Boeckner verkade ha när han 2010 spelade på Debaser Medis med Wolf Parade?

Efter släppet av Sound Kapital för ett år sedan motbevisade Boeckner och hans fru många kritiker: duons fantasi tar inte slut. Deras musik utvecklas. De överträffar sig själva konstant. Detsamma kan sägas om Krug, liksom Thom Yorke. Därför kom det väl som en överraskning att paret slutar efter bara sex år. Innebär detta att det även är slut på deras äktenskap? Det känns inte riktigt som att man sätter stopp för sin musikkarriär på grund av hälsoproblem. Då tar man bara en paus. Men icke. ”Handsome Furs are no more” står det.

Som en följd av dessa sorgfyllda nyheter vill jag därför tacka Handsom Furs för all deras musik, och kanske även Dan Boeckner, vars hårda liv som rockstjärna tillslut verkar ha kommit ikapp honom. Dan Boeckner och Spencer Krug kommer alltid vara vår generations Thom Yorke – de som förändrat musikens förmåga att påverka, inspirera, förändra.