Foto: Theodor Wilson/520

Maskinen på Gröna Lund

”Jag vill att era skor ska brinna!”

Frej Larsson är väldigt bra på många saker. Ingen svensk kan exempelvis spotta raprader lika tilltalande och effektfullt som honom. Det som han dock gör allra bäst är att i ett mellansnack kunna trigga igång en publik i exakt rätt tempo, ton och drivkraft som både låten och åskådartrycket kräver.

Tillsammans med parhästen Herbert ”Afasi” Munkhammar har rapduon Maskinen varit så gott som ohotade på tronen över dansanta svenska hip-hop-hits de senaste fem åren. Just därför är det nästan konstigt att det inte är fler besökare på Gröna Lund denna afton, trots att det nästan är fullpackat. Förmodligen är duggregnet och den grådaskiga himlen en stor anledning till att inte ett par hundra personer till valt att närvara, snarare än ett förlorat intresse av musiken efter senaste albumsläppet Framgång & Efterfrågan. Något som innan spelningen halvt stämde in på mig. Singlarna från nysläppet, Liv & Död och Krossa Alla Fönster tillhör, något oväntat låtarna som får mest gensvar från publiken. Den sistnämnda kanske allra mest. Det är även en låt som, tillsammans med större delen av repertoaren blir betydligt bättre i livesammanhang.

Maskinen kommer förmodligen aldrig att ses som varken grova, vrickade eller farliga. De kommer däremot att inom de närmsta åren tveklöst fortsätta vara främsta leverantörer av svensk dansant och karismatisk elektronisk hip-hop-musik.

Setlist*

Psykopat
Varför Ska Vi Gå Ut
Dansa Med Vapen
Liv o Död
Du Suger
Undan För Pundarn
Signalspaning/Stora Trygga Vargen
Bränner
Gatan upp
Buffalo Blues
Kärlek Vid Sista Ögonkastet
Segertåget
Alla Som Inte Dansar
Krossa Alla Fönster
——————
Megalomani
Pengar

*Lyssna på spelningens setlist (förutom låten Psykopat som är outgiven) via Spotify som ni hittar uppe till höger.
Tack till WLW Photography för setlist!

Se klipp från sista låten Pengar via Youtube nedan:

  • Albin Gelhaar

    Hela första låten dvs psykopat rappade dem till Style Of Eyes låt ”Antidote”, värt att nämnas.