Illustration: Ylva Karlberg/520

#II 51 – Tagning två

I veckans tema har vi satt oss ned och tänkt till. Vi har funderat om vi inte hade en låt någonstans som skulle passa utmärkt in på ett visst tema som inte kom med första gången. Sen har vi helt enkelt lagt in låten här, och länkat till listan där den skulle vart med om den fick plats.

High School Roaches — Bass Drum of Death (#II 40 – Band vi träffat)

På omslaget till GB City ser herrarna i Bass Drum of Death fullt kapabla ut att lemlästa första bästa person (eller djur). I verkligheten är John och Colin några av de mer sympatiska personer man kan träffa på. Jag har fått nöjet att prata med dem såväl i intervjusammanhang i Holland som mer privat före och efter duons senaste spelning i Stockholm. Om ni har vägarna förbi Debaser Slussen den 26 maj borde ni ta tillfället i akt att skriva in Bass Drum of Death på er egen ”Band vi träffat”-lista.

Collapse — iceage (#II 22 – Våra vänner på redaktionen)

Förra årets kanske finaste tema, åtminstone vad gäller listor på 520, var förmodligen ”Våra vänner på redaktionen” där vi passade på att skriva lite om varandra. Det har hunnit gå ett halvår sedan dess och det är ingen tvekan om att man under en så lång tid hinner lära känna varandra ännu bättre. Därför tillägnar jag nu denna låt till Theodor. Ty vi gillar iceage.

Astral Weeks – Van Morrison (#II 47 — Redaktionens favoritband)

I princip ingen artist har hängt med lika länge som Van Morrison, i mitt liv alltså. För mig innebar hans musik något särskilt, då mina föräldrar alltid satte på någon av hans skivor när vi skulle ha gäster eller liknande. När jag växte upp lärde jag mig att uppskatta hans album på ett djupare sätt, och skivan med samma namn som valda låt håller jag som en av världens bästa plattor någonsin.

Idiot Wind – Bob Dylan (# II 39 — Retrospektivt Dylan)

Ingen håller en så hög lägstanivå som Dylan, om inte annat märks det på mastodontboxen ”The Bootleg Seriers Volume 1-3”, en nästintill oöverskådlig samling av outgivna låtar och alternativa versioner av legendens musik. Bäst är de tidiga inspelningarna, med alternativa versioner av låtar som ”Like a Rolling Stone” och ”The Times They Are A-Changing’”. Denna version av låten ”Idiot Wind”, som ursprungligen var med på ”Blood on the Tracks” är fantastisk i sin enkelhet och bedjande ton.

Out of Time Man — Mick Harvey (#II 19 — TV-serier)

TV-serielistan var förmodligen den lista där det var svårast att begränsa sina låtval. I alla fall för mig. Dock var inte låten Out of Time Man ens med i tankegångarna när det begav sig. Varför finns den här låten med här då? Vad har ändrats sedan dess? Jag har blivit fullständigt förtrollad den amerikanska TV-serien Breaking Bad. Mick Harveys Out of Time Man är avslutningslåt i seriens pilotavsnitt. En episod som meddelar sättningen och förklarar handlingen för seriens hittils fyra säsonger långa framtid. Det är även en av få låtar i serien som inte är brutal mexikansk gangsterrap.

— ††† (Crosses) (#II 21 — Märkliga titlar)

††† (Crosses) är en trio från amerikanska Los Angeles bland annat bestående utav Chino Moreno, sångare i stilbildande alternativa metalbandet Deftones. Vad för sorts musik ††† (Crosses) spelar är inte det lättaste att beskriva då låtarna ofta skiljer sig mycket från varandra. som är sista låt på ††† (Crosses) första EP är i sin tyngd aningen häxhouse-inspirerad. Samtidigt som röstspåret på exempelvis låten Bermuda Locke† från samma EP skulle kunna ha hämtats från ett kommersiellt goth/emo-album.

This One’s Different – Howler (#II 32 — Stjärnskott 2012)

Amerikanerna med en fallenhet för att vara yberhäftiga fanns det inte plats för när vi under vintern fick för oss att ranka 2012:s stora nyheter. I efterskott förbannar jag mig själv lite för att fullständigt ha gått i blindo när det gällde Howler. Nu får de i alla fall plats i ett redaktionellt fintum, för om det är något vi gillar så är det ny musik.

Top Rated — Icona Pop (#II 24 — B-sidor)

Det är med en liten osäkerhet gällande vare sig det här är en B-sida eller ej jag väljer att placera Icona Pop på veckans lista. Varför denna osäkerhet? Jo, Top Rated ligger som andra låt på Manners-singeln. Om det nu är en andra A-sida eller en B-sida får vara veckans mystik. Hur osm helst är det en bra låt om att vägra ändra sina ideal eller förhållningssätt. Mer Icona Pop åt folket.

Baby (Breaktbot Remix) — PNAU HypeMachine (#II 11 — Remixer)

Det här är antagligen en av de låtarna som det skrivits om flest gånger här på 520. Det har skett både en, två och tre gånger, men aldrig har den kommit med på en lista. När jag var iväg på äventyr i somras gjordes listan #II 11 – Remixer, där den här låten skulle varit ett uppenbart val för mig. Men ledighet är ledighet, och därför kom den inte med. Remixen är från 2008, där det australiensiska bandet PNAU fått sin singel ”Baby” omgjord. Breakbot har en lång lista med remixer på sin Wikipedia-sida, och det tar inte lång tid att inse att han gjort många många fler remixer än egna låtar.

Into The Galaxy — Midnight Juggernauts (#II 42 – Rymden)

När jag insåg att #II 42 – Rymden passerade utan Midnight Juggernauts ”Into the Galaxy” blev jag nästan lite besviken på mig själv. Melbourne-bandets hit från 2008 är nämligen så pass bra att den konstant figurerat i spellistor jag gjort för mig själv.  Självklart passar den in på rymdtemat.

Ylva Karlberg

Du kan kontakta Ylva på ylvakarlberg@gmail.com.