Foto: Victor Lundmark/520

Holograms på Vieille Montagne

Är det såhär en framgångssaga börjar? På ett fuktigt och småkallt fartyg i ett Stockholm som precis lämnat det bipolära aprilvädret, endast för att se det övergå i ett minst lika svårdefinierat majväder. ”The Swedish punks”, som Pitchfork vid ett par tillfällen benämnt Holograms, är en blivande framgångssaga. Det kan nämligen inte bli på något annat sätt.

Holograms påminner om Paper men har både bättre låtar och ett mer spännande sound. Det kan vara kvarttetens otympliga KORG som är hemligheten. Med den läggs ofta grunden till bandets låtar, ett lätt futuristiskt inslag i den annars klassiska post-punkigheten. Omskrivna singeln ”ABC City” är möjligen det tydligaste exemplet på vilken perfekt dramatik syntljuden tillför. Detta får låtens inledning att kännas som sekunderna innan en hel kontinent ger vika och försvinner ner i havet. Det är ganska tungt med andra ord.

Starten är monstruös. Lika delar övertygande punkshow och innovativ ljudbild. Att Holograms dessutom verkar ha ignorerat tanken om en frontman gör att helheten blir än mer intressant. Nu står tre av fyra utplacerade längs en rak linje och vrålar in i varsin mikrofon, något som får dem att framstå som en enda stor gemensam röst. Eller ännu bättre: tre stycken Elias Bender Rønnenfelt på en och samma gång. Likheten med iceage finns där som en ständig påminnelse, men trots det råder det inga tvivel om att Holograms är något unikt. En blivande framgångssaga som redan i sitt första kapitel förbereder sig för Europaturné med The Soft Moon.

Någonstans i mitten av spelningen stöter de dock på en mindre svacka. Soundet finns där, men den attackerande känslan försvinner på något sätt. Å andra sidan är det inte särskilt konstigt med tanke på att vi här snackar om ett band som knappt släppt något material överhuvudtaget. Kurvan återvänder i uppåtgående riktning när bandet mot slutet leker med den rökmaskin som står placerad på scenens vänstra sida. Till apokalyptiska toner ser det nästan ut som att Holograms försvinner iväg i ett askmoln. Förmodligen blåser molnet vidare med en vind i riktning mot större scener.