Sleep Party People på Buffalo Bar

Sleep Party People, Buffalo Bar 2012. Foto: Filip Claesson/520

LONDON. I en trång och sliten källarlokal vid Highbury and Islington kliver Sleep Party People upp på scenen. De är ikläda sina kaninmasker som på sistone blivit deras Donnie Darko-inspirerade kännetecken. Utan att säga ett ord drar de igång med förhoppningen om att publiken vet vad som väntar. De öppnar med ”A Dark Good Heart”, första spåret på senaste skivan. Lugnt och metodiskt bygger de upp till en utomordentligt vacker och mäktig låt. Sedan är det fullt ös.

Under Brian Batz ledning har de fulländat konsten av att kunna bjuda på en otrolig show. De skippar mellansnacket totalt, men det gör ingenting. De är här för musiken. Det är vi också. Och musik kan det danska gänget. Med en keyboardist som är så uppspelt att även Spencer Krug, på sitt mest lekfulla och Duracellkanin-aktiga humör, skulle kunna lära sig ett och annat levererar bandet livemusik då det är som bäst. Det mest imponerande var kanske när de spelat ”Things Will Disappear Like Tears in the Rain”, varpå samtliga i bandet stod och applåderade åt trummisen. För fort gick det.

Med en otrolig balans är konserten genomgående helt makalös. Efter bombastiska, massiva låtar såsom ”Ten Feet Up” och ”We Were Drifting on a Sad Song” tonar gänget ner det hela till något nästintill spirituellt med lugna vackra toner såsom ”Melancholic Fog”, där Brian nästan viskar till oss, och ber oss att följa med på en resa. Men med det balanserade låtvalet känns det mer som en middag på en trestjärnig restaurang, där de vet precis hur smakerna ska brytas upp för att du ska vilja ha mer.

Det ska bli spännande att se hur dessa Duracellkaniner hanterar en stor scen på Hultsfred i sommar. Det vill ni inte missa.