Lower: ”Att turnera är bara jobbigt för den som kör”

Lower. Foto: Theodor Wilson/520

Det är strålande sol men ändå kyligt under påskaftonens eftermiddag. Alldeles nyss har iceage blivit tillsagda att dra ner volymen då deras soundcheck indikerat att kvällens konsert kan komma att bryta mot svenska ljudlagar. På Debaser Slussens öde uteservering träffar vi danskarnas vänner och turnékollegor i bandet Lower. Det är första gången de fått möjlighet att turnera utanför Danmark.

Med iceage som dragplåster ska Lower agera förband i såväl Sverige som Norge. Finland är de precis klara med.

– Det var aldrig så att vi byggde ihop en grupp genom att sätta upp affischer där vi letade efter en gitarrist eller så. Vi var vänner från början och sedan startade vi ett band, berättar sångaren Adrian Toubro om hur Lower blev till.

Bandet bildades för ungefär tre år sedan men lades på is när basisten Kristian Emdal reste bort under ett helt år. När han kom tillbaka återupptog de dock sitt musicerande.

Vad fick er att börja spela igen efter ett så långt uppehåll?

– Hm, jag har för mig att vi bestämde det redan innan jag åkte. Vi skulle se om det fortfarande fungerade när jag återvände och det gjorde det ju, säger Kristian Emdal.

Var ni som band hjälpta av det här uppehållet på något sätt?

– Precis när jag kom tillbaka så lät det som skit rakt igenom. Det var hemskt faktiskt. Men på något sätt lyckades vi hitta tillbaka till grunderna.

Adrian Toubro fyller i:

– Jo, precis. Då fann vi väl något sorts sound vi gillar. Det där utvecklas hur som helst kontinuerligt. Vi letar fortfarande efter ett sound som vi verkligen vill ha.

Hur tror du att ni kommer veta när hittat det där speciella soundet då?

– Jag vet inte riktigt, men om vi spelar en ny låt och den för med sig en bra magkänsla så är ju det garanterat något bra, säger Adrian samtidigt som han ser ut att skaka av köld. Själv menar han dock att det är sömnbrist som ger upphov till skakningarna.

Det är ett hårt jobb att vara ute på turné, va?

– Förmodligen för den som kör, skrattar Adrian Toubro, men för oss är det inga större problem. Vi sover visserligen inte särskilt mycket, men vi sitter mest i en bil där vi äter och dricker.

– Det är slitsamt men inget vidare hårt jobb, tillägger Kristian Emdal.

Härnäst väntar arbete för att få ihop ett album. Hur Lower ska gå tillväga har de inte riktigt bestämt.

– Vi har inte pratat om detaljer ännu. Vi har bara gjort ett par nya låtar och behöver göra några till. Hur vi ska spela in det hela rent tekniskt har vi inte heller hunnit tänka över, berättar Kristian innan det är dags för honom och resten av bandet att förbereda sin spelning i Stockholm.

Lower. Foto: Victor Lundmark/520

Intervju och text: Victor Lundmark
Foto: Theodor Wilson och Victor Lundmark

Lyssna: ”Craver” – Lower

Fotnot: I Lower spelar även Simon Formann och Anton Rothstein.