#II 46 — Upp till kamp!

#II 46 - Upp till kamp. Illustration: Ylva Karlberg/520

Det ligger i tiden att vara revolutionär, på flera olika plan. Det senaste året har antalet revolutioner där revolutionärerna kräver demokrati och rättvisa val exploderat, och den senaste tiden verkar föra vidare en sorts tanke om att du måste göra något unikt för att passa in någonstans, ungefär. Med detta i ryggen har vi här satt ihop en lista med låtar som kan utgöra ett soundtrack för din egna revolution. Det är låtar som handlar om uppmaningar, protester eller krav. (Och snälla, se inte det här som en uppmaning till att börja kasta sten på riksdagsmän eller något i den stilen.) Öppna veckans lista med Spotify → 

Rights for Gays — John Maus

Om man bara läser titeln till denna John Maus-dänga känns budskapet glasklart. Om man sedan börjar lyssna på låten känns budskapet ännu mer glasklart. När man väl lyssnat färdigt på ”Rights for Gays” är det, som så ofta när det gäller Herr Maus, omöjligt att veta vad han egentligen ville ha sagt. Resan dit är hursomhelst mycket spännande och innehåller bland annat tidernas mest mystiska ”BAOH!”-utrop.

Fascist Cops — Crocodiles

När musiker inte är kritiska till polisen för att de försvårar musikernas weed-missbruk, utan snarare av politiska och humana skäl känns det som att världen blir lite, lite bättre. Ifjol fick exempelvis Handsome Furs mycket uppmärksamhet för sitt tydliga ställningstagande mot poliser övervåld mot demonstranter. I B-sidan på sin senaste singel ger sig även Crocodiles in i debatten genom den uppenbart kritiska ”Fascist Cops”.

Bulls On Parade — Rage Against The Machine

I Veckans Listas snart två år långa verksamhetsperiod har jag svårt att tro att en och samma låt har passat lika väl in på så många olika teman inom en månads tid. Bulls On Parade hade lika gärna kunnat hamna på den Arga Listan eller förra veckans tema; Animalia. Revolution är dock ett tema som är de flesta av alla Rage Against The Machines låtar gemensamt, och just Bulls On Parade samt dess musikvideo är kanske dess starkaste och bästa exempel på bandets revoltinställning.

Rather Be Dead — Refused

Trots löfterna om att aldrig återförenas i det pressmeddelande bandet gav i samband med uppbrottet för drygt tretton år sedan var det med glädje som beskedet kom att en sista turné skulle genomföras. I alla fall för oss, och de flesta andra som aldrig såg bandet på 90-talet. Rather Be Dead , som utöver låten New Noise är deras största hit, handlar om vad man är beredd att offra för att inte ge vika för de principer man lever för och för de kamper man kämpar och motsätter.

War Pigs – Black Sabbath

Black Sabbath använde i War Pigs sin banbrytande metal för att framföra ett pacifistiskt budskap. Detta kan framstå som lite motsägelsefullt med tanke på med vilken entusiasm som den mörka rocken ofta omfamnar blod, hat och död. På 70-talet var dock tiderna andra och kanske var samhällsengagemanget starkare. Vissa säger att låten är en kritisk passning till Vietnamnkriget och dess aktörer.

En som stretar emot – bob hund

Lite osäkert exakt vad kampen handlar om, men när det gäller Bob Hund är alltid samhällskritik inblandad. Som vanligt blandas fröjdiga och humoristiska partier med blytungt manglande. Som en galjonsfigur över 90-tals indie blandas hatet mot etablissemanget med stilfull utformning.

Bilen Brinner — Florence Valentin

Tro det eller ej men Florence Valentin var det första popbandet jag någonsin gillade. Kombinationen av vänstertexterna, värmen och ackorden fick en femtonåring att ställa sig upp och säga börja ifrågasätta sin omgivning. Love Antell delar i denna ut några rejäla käftsmällar mot rasister. Det är fint när detta möter den ganska stillsmamma melodin. Den avslutas med en mindre skara människor som skanderar ”Inga, rasister, på våra gator”. I dag verkar Florence Valentin vara lagt på is, men Antell uppmanar fortfarande till kamp, snart kommer solodebuten.

I Fought the Law — Bobby Fuller Four

Medan det är Bobby Fuller Four som gjort ”I Fought the Law” känd så är det inte de som skrivit låten, utan det är Sonny Curtis som skrivit låten som tack vare denna lyckade cover hamnat på plats 177 i Rolling Stones lista över de 500 bästa låtarna all time. Faktum är att hela 40% av listan utgörs av  låtar från 60-talet, likt denna. Även The Clash har gjort en lyckad cover av låten.

Fight the Fight — Laakso

När jag skulle välja låtar till denna lista stod det i slutändan mellan denna och Red Hot Chili Peppers låt ”Fight Like a Brave” från 1987. Det visade sig i slutändan att båda kom med, vilket gjorde det hela betydligt lättare. I ”Fight the Fight” hör vi Krunegård när han, om du frågar mig, är som bäst. Med en aningen svajig och sprucken röst sjunger han (på engelska) om att reda ut saker och ting för sig själv. (Hej lekmannatolkning!)

Fight Like a Brave — Red Hot Chili Peppers

Från Red Hot Chili Peppers tidigare album finns det fler dalar än toppar. ”Fight Like a Brave”, ”Under the Bridge” och deras cover av Jimmi Hendrix-låten ”Fire” tillhör de få låtar som påminner, om än bara lite, om deras senare album. Läser man sångaren Anthony Kiedis biografi ”Scar Tissue” får man läsa mycket rörande historier om hur det var att vara en musiker som ingen ville ha för det man gjorde var så annorlunda. Man får också läsa om hur det var att ha en knark-kung till far, och sedan skapa musik och bli världsberömd snarare för ens drogvanor än det man faktiskt gör.

Ylva Karlberg

Du kan kontakta Ylva på ylvakarlberg@gmail.com.