iceage på Debaser Slussen

iceage, Debaser Slussen. Foto: Theodor Wilson/520

Det är något som imponerar med iceage. Kanske är det faktumet att de inledande minuterna av danskarnas spelning på påskaftonen känns som ett riktigt rått och hotfullt åskväder. Kanske är det sättet frontmannen Elias Bender Rønnenfelt framstår som en monster hämtad ur en svartvit skräckfilm.

Trots att Bender Rønnenfelt inte låter helt övertygad när han fräser fram kommentaren ”We are iceage… you are nothing!” och trots att den totala speltiden knappt överstiger 20 minuter hinner Köpenhamn-killarna gott och väl visa varför de på kort tid gått från ingenting till en närmast ohotad position som Danmarks just nu viktigaste band. Bakom ångvältsfasaden finns nämligen båda tajming och en oslagbar känsla för hur man håller sig på rätt sida gränsen mellan stenhård musik och regelrätt oljud.

Större delen av New Brigade har skickats iväg på påsklov och lämnar istället utrymme för ett flertal nya låtar. Det är svårt att dra några konkreta slutsatser av det material som framförs, speciellt med tanke på att iceage tenderar att spela dubbelt så fort live som på skiva. Men det är inte mycket som tyder på att de kommer misslyckas med sitt andra album. Det här är ett band som vet exakt vart de är på väg, än mer hur de ska nå dit.

Text: Victor Lundmark
Foto: Theodor Wilson

Kvällen i korthet:

Vem var den typiske besökaren?

Kompis till medlemmarna i förbandet Munnen.

Dök det upp någon kändis?

The Concretes-trummisen och solosångaren Dante Kinnunen var på plats i publiken.

Hur lät mellansnacket?

Inte alls. Det var iceage som stod på scenen.

Hur märktes påsken?

Tyvärr var det något glesare i publiken än vad man kanske borde förvänta sig när vårt grannlands bästa band besöker Stockholm på en lördag. Äggmålningens dragningskraft bör inte underskattas uppenbarligen.

Vad var sämst?

Att iceage avslutade spelningen ungefär dubbelt så tidigt som de borde.

Vad var bäst?

Danskarnas nya låtar verkade riktigt lovande. Uppföljaren till New Brigade kan bli något i hästväg.