Paleo på Bara Vi

Paleo, Bara Vi 2012. Foto: Victor Lundmark/520

När Paleo för första gången framför sina sköra sånger på en scen i Stockholm gör han det i egenskap av kvällens andra akt. Först ut är nämligen, något oväntat, den skånske samhällssatirikern och proggsångaren Ola-Ola som 2008 fick ett litet genombrott när han sjöng sin ”Dö jävla gubbe” i TV4:s Talang. Kontrasten mellan den blyge amerikanen och den karismatiske, för att inte säga galne, svensken är slående.

Paleo är i inledningsfasen av sin nästan två månader långa turné genom Europa. Han har lämnat sin mobiltelefon hemma och kan endast förlita sig till en iPod i behov av trådlösa nätverk när det gäller att boka in de sista spelningarna (turnén är nämligen inte helt spikad). Den här kvällen har han fått en plats på spelschemat hos restaurangen Bara Vi på Södermalm.

Trots vissa svårigheter med att överrösta några medelålders män på spontan After Work är det uppenbart att David Strackany, som Paleo egentligen heter, lyckas beröra. De som faktiskt noterat hans uppenbarelse i rummet släpper sällan blicken från scenen. Att se någon vara så inne i sin musik som Paleo blir både lugnande och inspirerande.

Låtarna sägs vara inspirerade av Daniel Johnston, faktum är dock att upphovsmannen inte ens kände till Johnston innan han för några år sedan såg dokumentären om den förvirrade musikerns liv. Jämförelsen är hursomhelst ganska passande när det kommer till musikaliskt utryck.

Någonstans halvvägs in i sitt framträdande slänger Paleo ut en förfrågan om boende över natten. ”Om någon har en soffa som en mycket artig amerikansk musiker kan få sova på skulle det uppskattas oerhört mycket”, säger han. Sedan fortsätter en mycket speciell turné för en mycket speciell artist.

Text: Victor Lundmark
Foto: Theodor Wilson och Victor Lundmark