#II 45 — Animalia

#II 45 - Djur. Illustration: Ylva Karlberg/520

I veckans lista har vi inte gjort något mer fancy än att samla ihop några låtar på temat djur. Låtar om djur eller med djur i titel eller något annat. Öppna veckans lista med Spotify →

An Animal in Your Care — Wolf Parade

Wolf Parade är de experimentella indierockarna som numera återfinns i konstellationer som Sunset Rubdown, Moonface och Handsome Furs. Om vi någon gång kommer få se dem tillsammans som Wolf Parade igen är mycket oklart. Dan Boeckners snudd på ohälsosamma energi i kombination med Spencer Krugs maniska Musse-Pigg-hugger-ihjäl-levande-sopkvastar-med-en-yxa-syntslingor får gång på gång något alldeles speciellt att uppstå. I det här fallet handlar det där alldeles speciella om att vara ett djur som omhändertags av någon. Tillräckligt diffust för att gå ihop med veckans tema.

Fåglarna — Skriet

Med tanke på att den syntslinga som dyker upp under den första minuten av “Fåglarna” påminner starkt om något Spencer Krug skulle kunna knåpa ihop känns det som ett roligt sammanträffande att det även finns med en Wolf Parade-låt på veckans lista. Nu kvalar dock inte ”Fåglarna” in på listan i egenskap av detta. Den här låten, skapad av Skriet, är helt enkelt en härligt dramatisk sång där djur spelar en central roll. Jag är alltid lite rädd för Skriet och det passar i och med detta utmärkt att höra dem sjunga om en av skräckfilmhistoriens allra viktigaste väsen – fåglar.

Animal — The Men

Albumet Open Your Heart av Brooklyn-baserade bandet The Men släpptes för blott en månad sedan och har bland annat fått ett mycket väl mottagande från amerikanska indiebloggar. The Men, och särskillt låten Animal har starka garagerock-influenser, men har även en hel del modern post-hardcorepunk i sig som kan jämföras med band som Fucked Up och Off!. Om du gillar musik som låter som ett amerikanskt sydstatligt barslagsmål; missa då inte The Men!

Zebra – Beach House

2010 års största indiehype handlade om Baltimore, drömmar, mörker och… en zebra. Det är svårt att säga varför Beach House valde att döpa den kanske största hitten från plattan ”Teen Dream” efter det svartvita savanndjuret. Kanske delar popmusikerna zebrans böjelse för nämnda färgkombination, kanske ser de zebran som indiepopdjuret framför alla andra – gråa, speciell, smakfull och vild!

Two-Headed Dog – Rocky Erickson

Rocky Erickson har kommit till en punkt i karriären där hans mentala tillstånd är ungefär lika viktig för musiken som hans gitarr. Historierna om schizofreni och hallucinationer av bestialiska sagodjur samt en autistisk uppsyn kryddar de mörka låtarna om helveteseldar och ohyggliga varelser. Med vetskapen om hans galenskap är det som att låtarna på något sätt blir verkliga, och man vågar tro att tvåhövdade hundar faktiskt är en rockgubbes vardag.

Lev som en gris dö som en hund — Markus Krunegård

Han kan ju det där med bildspråk Krunegård. Låten i fråga är enligt mig en av de få som berörde på plattan med samma namn. När ackorden bygger upp spänningen inför refrängen är det dock svårt att förneka han storhet. Textrader som ”I sista minuten hamnade vi i Amsterdamm” är också bra för ens ungdomliga resesinne. Världen står ju, trots en hel del, fortfaraden för våra fötter.

5 Years Time — Noah and the Whale

Det är svårt at väja sig för britternas förmåga att skriva sockersöt popmusik om sockersöta saker. Inte är de några genier, men just denna från den första skivan 2008 är Noah and the Whale när det är som bäst. Kärlek, texter om att vandra i solskenet på ett zoo med någon man tycker om, flöjter, akustiska gitarrer, visslande och lite framtidsvision bakas samman till ett litet glädjepaket som man kan plocka ned från vinden nu när våren är här

I Wanna Be Your Dog — The Stooges

Det mest uppseendeväckande med Iggy Pop är att han fortfarande, trots att han är 64, fortfarande verkar tro att han är 22 år, som han var när The Stooges ”I Wanna Be Your Dog” först släpptes. 1969 kom singeln och samma år kom också deras punkiga/garage-rockaktiga självbetitlade debutalbum. Monotona och hårda riff, upprepande sång och bjällror blev Michigan-bandets recept på framgång.

You Are the Light — Jens Lekman

Det är med blandad stolthet och missnöje jag inser att det är femte gången en låt från Jens Lekmans album ”When I Said I Wanted to Be Your Dog” är med på en lista. Stolthet för att det albumet utgörs av tolv fantastiskt bra låtar och vi tipsat om det många gånger. Missnöje för att vi (Läs: jag.) inte alltid varierar mig så jättemycket. Hur som helst, här har vi låten ”You Are The Light” från det tidigare nämnda albumet. Skivan gavs ut av Service Records, där bland andra också The Embassy, The Tough Alliance, Studio, The Whitest Boy Alive med flera hör hemma.

I’ll Never Forget You Spider — The Fast Forwards

Indiepopbandet The Fast Forwards från Stockholm var det första jag bandet jag såg på en riktig musikfestival. Detta på Peace & Love-festivalen för drygt 1,5 år sedan. De spelade endast en kort stund innan sin stora idol Julian Casablancas på festivalens minsta scen, endast så gott som bestående av en flakbil. Än idag tycker jag att de låter som det perfekta The Strokes-coverbandet som inte alls spelar The Strokes-låtar. Så sent som i fredags meddelades att bandet valt att splittras.

Ylva Karlberg

Du kan kontakta Ylva på ylvakarlberg@gmail.com.