#II 44 — Vårlistan

#II 44 Vår-listan. Illustration: Ylva Karlberg/520

Inatt gick vi över till sommartid, och vi närmar oss den årstiden då många tar fram grillen, cykeln, utemöblerna och alla andra vår- och sommarrelaterade pryttlar man har undanstoppade under vintern. För att välkomna denna efterlängtade tid har vi idag satt ihop en lista till dess ära. Öppna veckans lista med Spotify →

Shuffle — Bombay Bicycle Club

Den här låtens koppling till temat ligger i bandnamnet. Ni ser där, i mitten av namnet, så står det ”Bicycle”. För de läsare som inte är språkbegåvade kan vi i redaktionen meddela att detta betyder cykel på engelska. Därav denna kvintetts plats på listan. Några sekunder innan hypen kring detta band nådde oanade och oändliga gränser var deras låt med på vår allra första lista #1 – Pilot. (Eftersom den också skapades kring denna årstid är det inte otänkbart att den låten har en passande klang för våren.)

New Directions — Jens Lekman

Det har funnits framförallt två personer som utgör mitt soundtrack kring dessa årsitider. Den första är albumaktuella Kristian Anttila vars snabba och funderande pop passat utmärkt i kvälls-Stockholm. Den andra är Jens Lekman, och här blir det direkt knepigare att förklara varför han passar så bra in i denna årstid. Det har antagligen något att göra med hans snabba sätt att spotta ur sig 1 000 000 tankar inom några sekunders tid som helt enkelt klickar med ens personliga vårkänslor.

Street Life – Roxy Music

Det kanske tydligaste svenska vårtecknet, särskilt i städerna, är den markanta ökningen av folk på gator och torg. Med start från de första soliga marsveckorna slåss folk om stolar och filtar på stans uteserveringar; det må vara fem grader, men ändå höjer stadsbon blicken mot solen, blundar och kämpar för att ge ett njutbart intryck. Frågan är om detta var något som Brian Ferry funderade på när han skrev ”Street Life”.

Teenage Love – Niccokick

Kärlek i allmänhet, och tonårsromanser i synnerhet, är något som oftast kopplas ihop med våren. Det är svårt att säga varför, eftersom kärlekslivet för människor mellan 13 och 18 enligt alla logikens lagar egentligen borde peaka under sommarens syndiga festivaler, ibland tält och skogsdungar. Förmodligen är den någon kulturell och symbolisk laddning som ligger bakom det hela.

Romance is Boring — Los Campesinos!

Vi närmar oss den tiden på året. Den tiden som i Disney-filmer brukar illustreras med att kvittrande fåglar gosar med varandra. För oss som någon gång befunnit oss i verkligheten brukar fåglarna tyvärr representeras av högstadieelever. Samma visa varje år. Gulligt, men ganska tröttsamt.

In the Morning Sun We Stand – Sleep Party People SoundCloud

Imorgon ska medelsvensson gå till jobbet en timme tidigare med anledning av omställningen till sommartid. Läste i tidningen att detta kommer ge folk stressjukdomar. Ganska synd med tanke på att syftet egentligen, på ett eller annat sätt, är att ta tillvara det ökade antal soltimmar som vi äntligen fått här i Sverige. Så innan ni stressar ihjäl er; följ Sleep Party Peoples exempel och se till att möta solen.

Sunday (Psycihic Conversation #9) — Crocodiles

Senaste låten så vitt jag vet från det Kaliforniska bandet handlar inte om så mycket mer än att ha det bra i tillvaron. ”Feel good”-känslan som gitarriffen vibrerar fram liknar de för året unga solstrålarna som jagar gatorna upp nu när våren kommer. Det är sådana stunder man kan känna den där känslan, som bara någon som upplevt en svensk vinter kan förstå, då livet på riktigt återvänder.

Minnen av aprilhimlen — Håkan Hellström

”Sol i all ära, men för mig är april den vackraste månaden” måste han ha sagt många gånger den gode pophjälten. Mina finaste minnen av denna har jag från hans spelning andra spelning på Cirkus förra våren. För mig är det vårens nationalhymn. Tidlös och gränslöst bra. Hon som var aprilhimlen var inte med mig. Jag visste inte vem det var då. Jag kände mig dock övertygad om att som det kändes då måste vara känslan man söker.

Alright — Supergrass

När jag lyssnar på den här låten ställer jag mig nästan alltid frågan: ”Finns det någon låt som är lika löjligt glad som den här låten?”. Så gott som varenda gång blir svaret: ”Nej, förmodligen inte”. Albright från år 1995 är brittpoparna Supergrass hittills största hit. Hela låten och kanske framförallt musikvideon skriker 60-tals- och hippienostalgi, fast i en betydligt piggare tappning. Ett soundtrack för när man väcks av årets första riktigt fina vårmorgon för att senare ge sig ut på en rask promenad eller cykeltur.

Frigid Spring — Chairlift

Brooklyn-duon Chairlift besökte Stockholm och Debaser Slussen den 14:e februari i år. Varför är då det datumet relevant i detta sammanhang? Den 14:e februari firar många kärlek lite extra, eller bara nöjer sig med att äta hejdlösa mängder geléhjärtan, nämligen alla hjärtans dag. En dag som förmodligen ligger alldeles ypperligt till årstidsmässigt i andra delar av världen. I Sverige, och just denna dag var det, som det ofta är i februari, väldigt slaskigt. För att öka den romantiska sättningen på Debaser Slussen valde sångerskan i Chairlift att under sista låten våldskyssa 5-7 åskådare på främre raden. En fin påminnelse om att våren snart var på uppgång.

Ylva Karlberg

Du kan kontakta Ylva på ylvakarlberg@gmail.com.