Youth Lagoon på Debaser Slussen – 1 dag kvar

Imorgon, klockan 23:00, är det äntligen dags för stunden jag väntat på sedan första halvan av juli 2011. Det var nämligen då någon gång som jag för första gången hörde Youth Lagoons sköra men samtidigt oerhört solida musik. Han hade precis blivit värvad av den framgångsrika indie-labeln Fat Possum och fick tack vare det en liten artikel om sig på inflytelserika Pitchfork. På den tiden var SoundCloud forumet för den som ville ta del av Trevor Powers hemsnickrade mästerverk.

Någon dag efter att jag hört ”Cannons” och ”July” kontaktade jag upphovsmannen. Oavsett vem denne person var ville jag veta mer. Det är inte vem som helst som lyckas förbättra världen tack vare ett par MP3-filer på en Internetsida. Samma kväll dök ett mail från Boise, Idaho ner i inkorgen. En mycket artig kille tackade för de snälla orden och meddelade att han gärna ställer upp på en mailintervju. Resultatet av denna intervju blev i ärlighetens namn inte så märkvärdigt, men han som besvarade frågorna är trots allt Trevor Powers och det är värt någonting stort i sig.

I intervjun beskrev Powers det då ännu icke utgivna The Year of Hibernation med orden ”(…)ett väldigt ärligt album där varje sång är sann”. Kanske var det ärligheten och äktheten som fick mig att skrika ut ”2000-talets bästa album” i en recension här på 520, kanske var det bara det faktum att musiken i sig är så obeskrivligt vacker. Youth Lagoon kliver in i dina mardrömmar för att sakta ta dig med ut till solljuset igen. The Year of Hibernation är lika mycket sinnesstämning som album. Trevor Powers är gud.

Imorgon, klockan 23:00, är det äntligen dags.