M83 på Berns

M83, Berns 2012. Foto: Victor Lundmark/520

Det finns många sätt att inleda en konsert på. M83 låter en rymdvarelse stiga in på scenen och höja sina armar i en andligt inspirerad gest. Den där rymdvarelsen frontar omslaget till ”Midnight City”-singeln och kan således vara kvällens viktigaste person.

Just ”Midnight City” utsågs som bekant till Årets låt på den legendariska musiksidan Pitchfork. Kanske den bästa reklam ett band kan få och förmodligen en starkt bidragande orsak till att man tvingas stå på ett ben om det ska finnas något utrymme kvar på Berns trägolv.

Dock är det viktigt att inte glömma bort att M83 har en mängd album i ryggen. Här finns så mycket musikalisk kompetens att det nästa blir ovärdigt att fokusera på en specifik låt. Senaste Hurry Up, We’re Dreaming är en resa där man åker berg- och dalbana från insomning till uppvaknande och allt däremellan. Det som på skiva långa stunder påminner om ett soundtrack till en påkostad film blir på scen rockigare och något mer elektroniskt utsvävande.

Ibland blir det nästan så perfekt och professionellt att resultatet blir ointressant, men den känsla som går förlorad under kortare perioder återvinns med hjärtskärande ”Wait” som är aftonens överlägset vackraste ögonblick. Anthony Gonzalez står lätt bakåtlutad medan han sluter ögonen och vrålar ”No time!” på ett sätt som till och med skulle kunna få Brad Pitts skoningslösa faderskaraktär i The Tree of Life att börja fälla tårar.

Setlist Spotify

Intro
Teen Angst
Kim & Jessie
Reunion
Sitting
Year One, One Ufo
We Own The Sky
Steve McQueen
Wait
This Bright Flash
Claudia Lewis
Midnight City
A Guitar and a Heart
Skin of the Night
Couleurs

(Vänligen observera att listan på Spotify inte är komplett med anledning av att inte alla M83-album finns tillgängliga där)

Videoklipp från ”Midnight City”: