Foto: Victor Lundmark/520

Vit päls på Debaser Medis

Hela det koncept som Vit päls presenterar sammanfattas så bra av syntaren/körsångaren/klarinettisten Siri af Buréns glädjefyllda hopp. Debaser Medis dansgolv krymps till storleken av en tändsticksask där alla ryms. Från de livsglada trettioplus-människornas något malplacerade dansrörelser till den skäggige syntarens, iförd Hawaii-skjorta, stenhårda headbanging till mjuk popmusik. Carl Johan Lundgren har ett kroppsspråk på scen som liknar en snäll Howlin’ Pelle medan han vandrar mellan loop-pedaler, congas och akustiska gitarrer. Det mysigaste av band sprider värme nog att tina hela den isbit av hipsters, svår litteratur och svarta kläder som Södermalm består av.

För ett band som enligt frontmannen själv nästan aldrig besöker replokalen är skåningarna ruskigt tighta i sitt framförande. Synkroniserade klapp på scenen blandas upp med trumpetslingor i symbios med popgitarrer och likt fluffig grädde på ett redan förstorat mos ligger texter om vardagen, kärlek och livet i allmänhet.

”Sikk Fukk”, ”Odysseus” och ”Loving You Was Crazy Shit” är toppar i en kvalitétmässigt väldigt jämn timmes framförande.

Debaser ger ett gensvar i form av dans som får sju personer på scen att skina som solen. När publiken längst fram dansar in i varandra under avslutande Loving You Was Crazy Shit tycks den bittra vinterns grepp om poparnas kängor och själar vara förpassat till en annan dimension. Vit päls är ett liveband som gör sig bäst när publiken mår bra. Det gör den i allra högsta grad i kväll. Min egen lugg viner genom luften tills tonerna klingar ut. Sedan startar klubbmusiken igen. Trots detta känns det inte alls lika dansant som för ett ögonblick sedan. I kväll överträffade gitarrerna mixerbordet, även i grenen dans.

Setlist Spotify

Hallå haters
Beach 2011
Som en skugga
Sikk fukk
Malibu
Varför tittar din pappa så där på mig?
Beatles på semestern
Lösa boliner
Hösten talar med oss
Varje Dag
Turning Torso
Odysseus
——–
Skanörsgatan 4
Kärleken Bryr Sig Inte
Loving You Was Crazy Shit

Text: Rasmus Jerndal
Foto: Victor Lundmark och Klas Eskilson