Foto: Theodor Wilson/520

First Aid Kit på Debaser Medis

First Aid Kit, Debaser Medis. Foto: Theodor Wilson/520

Inför den första av två utsålda spelningar på hemmaplan händer det som inte får hända. Johanna tappar rösten och därmed försvinner den stämsång som fått Patti Smith att gråta. Det är naturligtvis en enorm otur för såväl bandet som för de människor som köat längs hela Medborgarplatsen redan långt innan Debaser öppnat portarna. Genom att skapa något, efter förutsättningarna, otroligt vackert visar dock First Aid Kit varför de är Sveriges mest hyllade band just nu.

Till att börja med är det nästan lite rörande att se blickarna på de småtjejer som lagt beslag på all yta framför scenen. Det glittrar i deras ögon. När jag såg Johanna och Klara första gången var de förband åt Markus Krunegård på Cirkus. Då ville de flesta helst att systrarna skulle lämna utrymme åt tonårsidolen så fort det bara gick. Nu, ungefär tre år senare, är det de själva som blivit idoler. Och det är sannerligen ingen som vill att de lämnar scenen.

Visst går man miste om en dimension i First Aid Kits musicerande när de är en röst kort. Lyckligtvis känns det ändå som att Klara växer med uppgiften att vara spelningen självklara huvudperson. Hon uppträder med stort självförtroende och framför låtarna på ett sätt som förmodligen, för en icke insatt, gör det omöjligt att förstå att en viktig del helt och hållet saknas.

Inte blir det sämre av att Adam Olenius dyker upp under avslutande extranumret ”King of the World”. Jublet blir visserligen begränsat då medelåldern på publiken är lite för låg i förhållande till den genomsnittlige Shout Out Louds-supportern (De flesta ser ut att tänka: ”Vem är det där?”), men för mig personligen var det magiskt.

Det blir lätt så om man blandar en indie-ikon med en hel nations älsklingssystrar. Magiskt, alltså.

Text: Victor Lundmark
Foto: Theodor Wilson

Se videoklipp från avslutande ”King of The World” som framfördes tillsammans med Adam Olenius från Serenades och Shout Out Louds:

”The Lion’s Roar”:

Klara sjunger allsång med publiken:

 • Anders Hak

  Tack för videoklippen. Synd bara att det dycker upp en reklam banner i Lion’s Roar.

  • http://femtjugo.se Klas Eskilson

   Den går att klicka bort ju!

 • http://wtmo.fm Miguel Ferreira

  Watching Adam play with First Aid Kit must’ve been amazing!