Dansa i neon – Några tankar om Neon Indian

Surfandes på en Chillwave-våg kommer en av 2009 års stora hyper till Eriksdalsbadet och Popaganda. Alan Palomos småflummiga projekt Neon Indian är hela festivalens näst sista akt och har potential att bli något alldeles speciellt.

I en intervju jag läste på Pitchfork nyligen uttryckte han sin förkärlek för Skandinavisk musik, främst den svenska faktiskt. Jag kan dock inte hitta några direkta kopplingar till något svenskt band som Neon Indian skulle kunna ha hämtat inspiration från. Samtidigt anses han, å andra sidan, vara en av pionjärerna inom den relativt nyfunna Chillwave-genren så det kanske inte är så konstigt egentligen. Vad som fascinerar mig med en artist som Neon Indian är hur han kan komma på något som är så innovativt och eget. Visst, hans musik skiljer sig inte radikalt från, exempelvis, Tame Impala men att lyssna på Neon Indian är ändå en kronisk aha-upplevelse. Alla små psykedeliska ljud och oljud som dyker upp i låtar som ”Should Have Taken Acid With You” och ”6669(I Don’t Know If You Know)” gör att man finner något nytt under varje lyssning.

 Ifjol utsågs förövrigt ”Deadbeat Summer” (som vi hade med på vår lista ”Sommar!”) till årets trettonde bästa låt av tidigare nämnda Pitchfork. Jag skulle vilja ge Neon Indian en utmärkelse till: ”Det mest spännande som finns att se i den kungliga hufvudstaden klockan 21:15 på lördag”!

Som en bonus slänger vi in videon till ”6669(I Don’t Know If You Know)”. Spindlar är ju som bekant läskigare i stopmotion…

Victor Schultz

Du kan kontakta Victor på victors@femtjugo.se.