En bronsfeberyrande katastrof

Vad händer om två män gör sitt bästa för att skapa något riktigt dåligt? Svar: Det blir värdelöst! Far & Son blir först i historien med att kamma hem en 1:a i betyg från oss på 520. Vi älskar Frej Larsson, men till The Sushi USB EP räcker denna kärlek inte.

The Sushi USB EP  Spotify iTunes

Far & Son, Betyg: 1, Bästa spår: Bronsfeber (nr 2)

Far & Son stod för några veckor sedan i centrum för hela Sveriges blickar efter det något olämpliga framträdandet med Lilla Lovis i Musikhjälpen. Då kunde vi som inte är så konservativt lagda kanske skratta lite åt den otroliga kränkthet som Anna Books gamle låtskrivare gav uttryck för. Nu, efter att ha lyssnat igenom duons nya EP, fastnar skrattet lätt i halsen. The Sushi USB EP är inte särskilt rolig, inte särskilt välgjord, inte ens provocerande.

Sex stycken låtar som alla, mer eller mindre, bygger på knarkrelaterade ordvitsar. Här får vi exempelvis uppleva hur det låter om man finjusterar ”La cucaracha” till ”La kokaina”. Det är inget man vill uppleva, tro mig. Visserligen är det lite halvkul, i låten ”Bronsfeber”, när ordet ”guld” konstant byts ut mot ”brons”. Något som resulterar i textrader i stil med ”Betalar med mitt bronskort, för jag är bronsmedlem”. När sedan konceptet återvinns i ”Nyfiken brun” tar Far & Son bara udden av sig själva och blir inte mycket mer än en illegal upplaga av Markoolio.

De elektroniska beatsen är förvirrade och fantasilösa, Simon Gärdenfors verkar skita i allt och inte ens den annars så fantastiske Frej Larsson lyckas tillföra något överhuvudtaget till denna EP. Visst förväntade jag mig skräp, men jag trodde ändå att Far & Son var en duo som kunde göra skräp med finess. Det har de om inte annat bevisat på den några år gamla singeln ”Panik”.

Det råder inga tvivel om att The Sushi USB EP är ett skämt. Det råder heller inga tvivel om att skämtet är misslyckat. Låt oss nu hålla tummarna för att Frej Larsson återgår till att uträtta stordåd med Maskinen och Slagsmålsklubben medan såväl Far som Son besöker ansvarig myndighet för att avsäga sig släktskapet med varandra.