Rakt, fint och brutalt.

Cloud Nothings är tillbaka med besked. Attack on Memory är en lysande uppföljare på senaste, självbetitlade, skivan och rymmer ett flertal riktigt lyckade spår. Högt betyg blir det dessutom. Grattis! Som fan. (Det där sista är något sorts internskämt som härjar på 520-redaktionen. Ignorera det bara)

Attack on Memory  SoundCloud

Cloud Nothings, Betyg: 5, Bästa spår: Our Plans (nr 7)

Cleveland-bandet Cloud Nothings är, som så ofta nuförtiden, ett soloprojekt som sedan blivit ett band utan att någon riktigt vet hur eller ens om det hände. Upphovsmakaren heter hursomhelst Dylan Baldi och har sakta gjort sig ett namn inom musikbranschens allra smalaste grenar. Med nya albumet Attack on Memory lyckas han och bandet skapa något väldigt rått och rakt samtidigt som det känns väldigt kreativt och spontant.

De två inledande spåren står i en närmast obeskrivlig kontrast till resten av albumet. Ganska tung rock, ångestfyllda skrik och okontrollerade gitarrljud är vad ”No Future No Past” och ”Wasted Days” erbjuder innan Attack on Memory övergår i det för Cloud Nothings så typiska garage-soundet. Låtarna i sig är det verkligen inga fel på, däremot blir albumet en aning obalanserat när det låter som att två olika band spelat under samma namn. Detta är dock ett av ytterst få minus på en annars mycket välgjord skiva.

Maniska ”Our Plans” levereras med en desperat övertygelse som närmast för tankarna till tidiga Broder Daniel. Att kalla den ”kandidat till årets låt” vore en överdrift, men visst finns det en enorm potential som påminner om Cloud Nothings starkaste stunder på förra albumet. Fina ”Stay Useless” har verser som tycks vara kusiner med sina motsvarigheter hos indiemästarna Tokyo Police Club och ”Separation” är smärtsamt brutal med sitt ihärdiga hamrande som undanröjer alla tvivel om att separationen i fråga skulle varit annat än katastrofal.

Cloud Nothings är ett band som aldrig kommer bli större en att de kan fylla Debaser Slussen till hälften. Men med Attack on Memory får man åtminstone säga att de gjort ett uppriktigt försök.